Režim spánku

pavel1tu
Příspěvky: 919
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Režim spánku

Příspěvek od pavel1tu » 03 dub 2018, 14:47

Ten ručkový "vyzkratuj" prostě tam dej klemičku.

Pak ji sundej až to bude spát a můžeš měřit - dělám to tak.

Ručkový jsem sehnal za 90Kč na bazaru a ocejchoval si ho u známého, digitální aby měřil tyto hodnoty by stál dost peněz :-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Axamith
Příspěvky: 315
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Režim spánku

Příspěvek od Axamith » 04 dub 2018, 05:37

Díky, také to vyzkouším. Budík jsem koupil tento, nevyšel na moc peněz.
https://www.gme.cz/panelovy-rucickovy-a ... 45-dc100ua

jankop
Příspěvky: 561
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Režim spánku

Příspěvek od jankop » 04 dub 2018, 08:16

Podle údajů výrobce má ten tvůj měřáček vnitřní odpor 1500 ohmů.

ohruska
Příspěvky: 188
Registrován: 08 pro 2017, 20:56
Reputation: 0

Re: Režim spánku

Příspěvek od ohruska » 04 dub 2018, 09:52

Zdravím.
I já jsem zkoušel uspávání arduina a měřil jsem spotřebu pomocí INA219. Myslím, že mě to celkem fungovalo.
Ota

Axamith
Příspěvky: 315
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Režim spánku

Příspěvek od Axamith » 04 dub 2018, 19:28

pavel1tu píše:
03 dub 2018, 14:47
Ten ručkový "vyzkratuj" prostě tam dej klemičku.

Pak ji sundej až to bude spát a můžeš měřit - dělám to tak.

Ručkový jsem sehnal za 90Kč na bazaru a ocejchoval si ho u známého, digitální aby měřil tyto hodnoty by stál dost peněz :-)
Tak jsem to zkusil a měří jak má. V režimu spánku jsem na 3 uA a co 8 sekund si procesor ověřuje, jestli má ještě spát nebo už vstávat, ručička se mžikově vychýlí k 8 uA. takže super, díky :-)

pavel1tu
Příspěvky: 919
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Režim spánku

Příspěvek od pavel1tu » 05 dub 2018, 13:08

Axamith píše:
04 dub 2018, 19:28
Tak jsem to zkusil a měří jak má. V režimu spánku jsem na 3 uA a co 8 sekund si procesor ověřuje, jestli má ještě spát nebo už vstávat, ručička se mžikově vychýlí k 8 uA. takže super, díky :-)
NZ, já řešil dobíjení a solárka, teď kupuji "větší" baterky a prostě je vyměním až to zahlásí pokles napětí. Ale pořád máme asi 10 arduin s 3xAAA NiCD a solárkem 6V/1,5W - a ty jedou od listopadu venku - na zkoušku - bez výpadku.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Axamith
Příspěvky: 315
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Režim spánku

Příspěvek od Axamith » 05 dub 2018, 13:14

Řešil jsem s profíkem napájení a doporučil mi SAFT 3.6V/2600mAh, rozměr AA. Má jich v provozu několik tisíc a je to bez potíží v rozsahu teplot od -30 do + 80 °C. Tak je vyzkouším. Já pojedu bez solárka, bylo by tam na obtíž.

8BB76E1
Příspěvky: 42
Registrován: 11 lis 2018, 12:01
Reputation: 0
Bydliště: 大阪府

Re: Režim spánku

Příspěvek od 8BB76E1 » 11 pro 2018, 10:01

Zdravím.

Snažím se o co nejnižší spotřebu v režimu spánku, ale nejlepší výsledek, kterého jsem zatím dosáhl, je cca 130 uA. To je sice hezké, ale vím, že by to mělo jít ještě níže.

Zkoušel jsem jak knihovnu LowPower od RocketScream (LowPower.powerDown(SLEEP_FOREVER, ADC_OFF, BOD_OFF);), tak i přímé nastavování bitů v registrech. Přitom když udělám test jen s blikající led, opravdu se v režimu spánku dostanu na uA rozsahu na v podstatě neměřitelnou hodnotu. (u obou metod - jak s knihovnou, tak bez)

Tak mám spíš takový obecný dotaz, co ještě zkusit? Může to být třeba tím, že u toho testu s led jsem používal jen jeden výstup, ale u toho projektu, kde mám těch 130 uA používám výstupů 12? Tzn pomohlo by, kdybych nějak před přechodem do spánku předefinoval ty výstupy na vstupy? (raději se předem ptám, protože zatím nevím, jak bych to provedl - kód jsem nepsal já, a jsem naprostý začátečník..)

Axamith
Příspěvky: 315
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Režim spánku

Příspěvek od Axamith » 11 pro 2018, 10:14

Já z Arduina odstranil regulátor napětí, LEDku indikující zapnutý stav viz. https://www.arduinotech.cz/inpage/konst ... arduino-i/
Dále periferie zapínám pouze ve chvíli, kdy je potřebuji. Před uspáním vše odpojím, vstupy/výstupy/ I2C . . . I obyčejný termistor stále připojený na vstup bere energii.

8BB76E1
Příspěvky: 42
Registrován: 11 lis 2018, 12:01
Reputation: 0
Bydliště: 大阪府

Re: Režim spánku

Příspěvek od 8BB76E1 » 11 pro 2018, 10:39

Axamith píše:
11 pro 2018, 10:14
Já z Arduina odstranil regulátor napětí, LEDku indikující zapnutý stav viz. https://www.arduinotech.cz/inpage/konst ... arduino-i/
Dále periferie zapínám pouze ve chvíli, kdy je potřebuji. Před uspáním vše odpojím, vstupy/výstupy/ I2C . . . I obyčejný termistor stále připojený na vstup bere energii.
omlouvám se, to jsem zapomněl napsat, že testuju jen na samotném atmega328, i bez externího krystalu.. v podstatě jsou na něm jen dvě tlačítka, na těch výstupech display, a připojený ds3231, ale proud měřím samozřejmě jen co jde to atmega každopádně tedy asi nezbývá nic jiného, než zkusit nějak odpojovat ty výstupy, a jdu pohledat, jak odpojím to i2c rozhranní.. to by mohlo být ono..

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host