Zobrazeni hodnot na displeji

looki
Příspěvky: 5
Registrován: 07 říj 2018, 08:33
Reputation: 0

Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od looki » 07 říj 2018, 08:57

Ahojte, lámu si hlavu jak mam na displej vypsat udaje ze sondy. Jde mi o to , ze bych chtel zobrazit na displej to co se mi vypisuje na seriovem monitoru. poslu odkaz na tu sondu :
je tam i program , tak pokud se na to nekdo mrkne a poradi mi, bylo by to super.
zkousel jsem uz cokoliv ale nevim jak proste na displej vypsat udaj ze serioveho monitoru ( velikost Ph)
pomuze nekdo?

AstroMiK
Příspěvky: 116
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od AstroMiK » 07 říj 2018, 09:18

Základní otázka je: "Co máš vlastně za displej?"

- Znakový (např. 16x2 znaky).
- Grafický (např. 128x64 bodů).
- Sedmisegmentový (například 4 zobrazovací jednotky).
- Nebo nějaký speciální? ...

K tomu pak musíš do Arduina doinstalovat příslušné knihovny.
A zobrazení pak obvykle vypadá tak, že jen nastavíš pozici a pošleš text.
Ale to už záleží na tom konkrétním displeji.

looki
Příspěvky: 5
Registrován: 07 říj 2018, 08:33
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od looki » 07 říj 2018, 19:59

Jsem.to ale trouba. Mam displej 16x2 připojeny přes I2C. Display mi funguje jak má,jsou tam knihovny atd...Ja.jen nevim jak dopsat program aby mi psal to same co v seriovem monitoru , ale na display. Jinak jsem si zkousel s displejem vselijake hračičky, jen todle zatím nevim.

petan
Příspěvky: 274
Registrován: 23 črc 2017, 10:19
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od petan » 07 říj 2018, 21:32

Vykreslení dat na displej je hodně podobný vypsání dat na sériový port. Naimportuješ si knihovnu (např. https://navody.arduino-shop.cz/zaciname ... splej.html) a potom akorát místo

Kód: Vybrat vše

Serial.print("text");	//vypsání dat na sériový port
napíšeš

Kód: Vybrat vše

lcd.print("text");	//vykreslení dat na displej
Jediný rozdíl je v tom, že musíš nejdřív zadat, do jakého místa se text vykreslí. A před vykreslením je dobré (pokud je předchozí text delší) původní text vymazat.

Pak by to mohlo vypadat např. takto:

Kód: Vybrat vše

lcd.clear();	//vymazání obsahu displeje
lcd.setCursor (0,0);	//zadání pozice, kde bude první znak
lcd.print("text");	//vykreslení textu

looki
Příspěvky: 5
Registrován: 07 říj 2018, 08:33
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od looki » 08 říj 2018, 06:06

Jenže když napíšu
lcd.print("text");
tak jedine co to udela,tak je to ze to napíše text co je v závorce,ne? a já potrebuju at mi to vypíše hodnotu Ph ( hodnota ze sondy Ph).
p.s. nevíte o nějakém simulátoru kde si odzkouším různé zapojení a prográmky?

pavel1tu
Příspěvky: 459
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od pavel1tu » 08 říj 2018, 06:28

Místo toho text musíš dát proměnnou, do které ukládáš tu hodnotu PH
Já ji vyčítám a zobrazuji jednou za 5 min ;-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

petan
Příspěvky: 274
Registrován: 23 črc 2017, 10:19
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od petan » 08 říj 2018, 07:45

Pozor na to, nejde o to, ze je v zavorce, ale v uvozovkach. Pokud je v zavorce nejaky text, jedna se o promennou. Pokud je navic v uvozovkach, jde uz primo o text. Koukni se na ten priklad, co si sem daval. Tam se tiskne dvakrat do seriaku. Poprve se vypisuje text "namerene Ph" a podruhe se vypisuje hodnota promenne vyslednePh.

By me zajimalo, co si s displejem zkousel, kdyz asi ne vykreslovani...

Axamith
Příspěvky: 234
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od Axamith » 08 říj 2018, 08:05

Když se budeme bavit o výsledném měření Ph, tak ho budeš ukládat např. do proměnné PH (pro lepší rozlišení jsem použil obě velká písmena)

Kód: Vybrat vše

float PH; //definice promenne Ph
//tady bude kod mereni hodnoty Ph a ulozeni do promenne PH

Serial.println(PH); //vypsani hodnoty Ph na ser. nomitor
lcd.clear();  //vymazání obsahu displeje
lcd.setCursor (0,0);  //zadání pozice, kde bude první znak
lcd.print("Hodnota Ph: ");  //vypsani doprovodneho textu
lcd.setCursor (12,0);  //zadání pozice, kde bude první znak namerene hodnoty
lcd.print(PH);  //vypsani hodnoty Ph nma LCD


looki
Příspěvky: 5
Registrován: 07 říj 2018, 08:33
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od looki » 08 říj 2018, 11:14

petan píše:
08 říj 2018, 07:45
Pozor na to, nejde o to, ze je v zavorce, ale v uvozovkach. Pokud je v zavorce nejaky text, jedna se o promennou. Pokud je navic v uvozovkach, jde uz primo o text. Koukni se na ten priklad, co si sem daval. Tam se tiskne dvakrat do seriaku. Poprve se vypisuje text "namerene Ph" a podruhe se vypisuje hodnota promenne vyslednePh.

By me zajimalo, co si s displejem zkousel, kdyz asi ne vykreslovani...
No já se tedka učím vše co můžu, ale displeje jsem zatím testoval jen takové základy. Jsem rád že tady lidi poradí a já se můžu dál posouvat. Ono něco si přečíst j sice fajn, ale pokud něčemu člověk neporozumí, tak je lepší se zeptat a pak dál zkoušet. Odpoledne zkusím to co radil poslední post a pokud to dopadne dobře , budu zas o kus chytřejší a příště se už nebudu ptát na triviální otázky. Takže si moc vážím všeho co kdo poradí...děkuji všem

Axamith
Příspěvky: 234
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Zobrazeni hodnot na displeji

Příspěvek od Axamith » 08 říj 2018, 11:19

Kup si knihu PRŮVODCE SVĚTEM ARDUINA https://www.hwkitchen.cz/arduino-kniha- ... -2-vydani/
nebo si ji stáhni na https://arduino.cz/
Spoustu věcí je tam polopatě vysvětleno, pořád se k ní vracím.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host