HC12 nepřijímá data

Odpovědět
KamilV
Příspěvky: 15
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 0

HC12 nepřijímá data

Příspěvek od KamilV » 16 lis 2018, 15:48

Mám 2 arduina UNO, komunikují spolu přes HC-12. Komunikace probíhá tak, že jedno druhému pošle int a pak má vteřinu delay. Komunikace funguje velmi dobře.

Potřeboval jsem zreplikovat úplně stejný případ. Objednal jsem tedy další dva HC12. Zapojení je stejné, ale komunikace neprobíhá.
- na VCC oproti GND naměřím 5 V
- datové piny RX a TX jsou zapojeny dobře (ověřeno pípnutím na multimetru)
- testuju na předchozích arduino boardech, které obsahují funkční kód
- dokonce nechám běžet předchozí vysílač a testuju jen nový přijímač, který ale nepřijímá

Myslel bych si, že nový HC12 je vadný (přeci jen je to výrobek z Číny a stát se může snadno). Jenže jsem objednal 2 a oba se chovají stejně.
Pokud je připojím k USB-TTL, oba reagují na AT příkazy. Myslel jsem si, že by třeba ta nová várka mohla mít jinou výchozí konfiguraci, jiný kanál, jiný baudrate, ale ne, vše je stejné.

Ty HC12 z první várky napájím z arduina napájeného z USB a funguje do dobře přes zdi na desítky metrů.

Ty HC12 z druhé várky zkouším napájet i z lab. zdroje a nefungují ani na pár centimetrů. Když je ale nechám běžet několik minut, tak tu a tam informaci přijmou. Informace se ale vysílá každou vteřinu a ony ji přijmou tak 1x za minutu.
Když na přijímací arduino vrátím HC12 "z první várky", přijímá informaci každou vteřinu (board je stejný, kód je stejný, propoje jsou stejné).

Co může způsobovat tak diametrálně rozdílné chování? Moduly z první objednávky fungují na velkou vzdálenost, ty z druhé objednávky fungují tak bídně, až skoro nefungují. Ale oba...

pavel1tu
Příspěvky: 474
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: HC12 nepřijímá data

Příspěvek od pavel1tu » 16 lis 2018, 18:21

S jiným modulem mám stejné zkušenosti - máš je všechny od stejného prodejce ?

Vyzkoušej "AT+DEFAULT" nebo jak to je, ono jde i o vysílací výkon - pokud je to na plné koule, na krátkou vzdálenost v místnosti to zabijí stojaté vlny a nebo "přebuzení" přijímače.

Ale myslím si že to nepomůže a vyhodíš je jako já ....

AAAA ještě doplním - podívej se LUPOU na konektor antény - některé pokud je osadí o 180st opačně - zkratují výstup .... taky moje zkušenost ale s GSM ;-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

KamilV
Příspěvky: 15
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 0

Re: HC12 nepřijímá data

Příspěvek od KamilV » 22 lis 2018, 12:26

Mám je od stejného prodejce, ale z jiné "várky", předchozí kusy jsem asi vykoupil, čekal jsem, až naskladní další.
Je to určitě jiná výrobní várka, plošňák má jiný odstín, ale při "AT+V" se hlásí stejnou verzí firmwaru.

Zkusil jsem "AT+DEFAULT", beze změny, zkusil jsem snížit vysílací výkon (třebaže ty předchozí kusy "naplno" fungují), nepomohlo.

Na konektoru antény nic zvláštního nevidím. Ani nevím, podle čeho bych poznal, že je otočený. Každopádně já používám "spirálku" pájenou k ANT2. Pájený spoj samozřejmě vypadá OK a nezdá se mi, že bych u 1. dvou kusů pájel dobře a u 2. dvou kusů se dvakrát sekl.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti