Zapojení GSM modulu

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 30 čer 2018, 14:49

Zdravím !
Pořídil jsem si tento GSM modul:
https://www.banggood.com/SIM900A-Smart- ... rehouse=CN.
K tomu jsem nahrál program s tohoto webu www.instructables.com/id/GSM-Controlled ... With-A/pro spínání třech relé (zatím mám místo relé Led diody).Bohužel se mi nedaří tento modul rozchodit. Po odeslání SMS modul blikne a na mobilu se zobrazí že správa byla doručena ale žádná led se nerosvítí. Když zadám do seriového monitoru ručně a odešlu příkaz který odesílám SMS-kou tak se příslušná led rozsvítí. Zkoušel jsem výstupy z modulu jak H-RX, H-TX i U-TX, URX ale na žádný z nich modul nereaguje. Při nahrávání samozřejmě odpojuji tyto piny od Arduina. Údajně by se měl ještě pin PWR připojit na VCC, buď jen krátce nebo i trvale ale nevím kdy. Pokud máte někdo s tímto modulem nějakou zkušenost a můžete poradit budu rád. Díky !
Nahraný program je jako příloha.
sketch_jun24b.ino
(2.75 KiB) Staženo 49 x

pavel1tu
Příspěvky: 1452
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od pavel1tu » 01 črc 2018, 13:53

Asi blbej dotaz,
připojl jsi se k tomu GSM modulu třeba telnetem nebo něčím, aby jsi se podíval, zda je modul vůbec registrován do sítě atd, popřípadě nejprve zkusit odesla/přijmout SMS jen AT příkazy ?

Pokud ne, tak to zkus podle tohoto https://www.arduinotech.cz/rubrika/gsm/

Pokud modul a "A" na konci rozchodíš, budeš mít opravdu štěstí - mám jich doma 10 stím, že jsou frekvenčně jen pro Asii :-) ale mám je od jiného výrobce, tak jak píši, třeba budeš mít štěstí a máš tam evropský FW.

Snad jsem pomohl ...
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 01 črc 2018, 15:22

Díky za odkaz ! Bohužel ten můj modul je jiný než ty v odkazech. Myslím že modul je pro Evropu protože když zavolám z mobilu na SIM-ku tak stavová dioda na modulu bliká a v mobilu je signál volání. Našel jsem několik programů pro spínání relé ale žádný není pro můj modul. Zapojení těch moduůu je jednoduché a tak si myslím že by mělo chodit i s tím mým. Teď jsem nahrál nový program pro spínání jednoho relé. Napájím modul se zdroje 2A samostatně s propojením GND s Arduinem. Když zavolám z mobilu na modul tak funguje, je v síti. Nejsem na programování, jen si dovedu upravit již hotové programy od odborníků podle sebe. S GSM modulem nemám žádné zkušenosti. Když přepnu tento program na seriál monitor tak se zobrazí:
"SIM 900 je připraven k příjmu SMS". V tomto návodu není nic o tom s jakým AT příkazem poslat SMS aby relé provedlo příkaz. Zkoušel sem příkazy podle programu tj. "LED ON, LED OFF z různými znaky před a za příkazem a vždy se na seriál monitoru objeví obrácené otazníky a nic se neděje. U toho prvního programu byly příkazy v návodu i když stejně nefungovaly. Tad se taky na mobilu zobrazí že SMS byla doručena ale reakce žádná. Takže buď zadávám špatný příkaz nebo si začínám myslet že je modul vadný a TX a RX je nefunkční.

Tad je nick na návod podle kterého je zapojení: http://www.instructables.com/id/Interfa ... ntroll-th/
a v příloze je popsaný program. Jestli k tomu má někdo radu budu rád ! Díky !
sketch_jun23a.ino
(2.17 KiB) Staženo 39 x

pavel1tu
Příspěvky: 1452
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od pavel1tu » 01 črc 2018, 18:17

Je úplně jedno jaký máš modul jestli 800 nebo 900

Když se připojíš dle toho návodu přímo k modulu, tak pomocí AT příkazů zjištíš kde je problém.
Já jsem NIKDY neprogramoval a zvládl jsem to.

Musíš si zvyknout že 90% příkladů z netu (a dokonce z tohoto fora také většina) ti nebude fungovat.

Musíš si to ladit, ladit a ladit - pěkně postupně.

Bohužel ti nemuže nikdo pomoci s tvým kodem, pokud nemá identický HW.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

pavel1tu
Příspěvky: 1452
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od pavel1tu » 01 črc 2018, 18:48

Začni něčím jednodušším, ten kod čte online na lince co přišlo (asi), vůbec jsem nenašel, kdy se pustí ten "Serial Event" asi nikdy ? (23a)

24b je to samé, aniž by se prozkoumalo, zda je již GSM modul online, nastavují se AT příkazy formát SMS, způsob detekce SMS.
Napíše se "System READY" jen proto že tak program doběhl.
Jak jsem psal, každý něco hodí na net, jemu to třeba funguje, ale za rok s jim HW to již nechodí.

Já to dělám jinak, podle toho co jsem ti poslal, tak nepomohu

Rozhodně to nerozchodíš tím, že budeš nahrávat programy co nechápeš, začni krok pokroku dle toho seriálu pro GSM
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 02 črc 2018, 11:34

Máš pravdu v tom že každý návod je s jiným HW než mám já. I ten tvůj nick je pro jiný modul i jinou desku. Nejsem schopný změnit program pro jiný HW když se v daném programu nedovedu orientovat. Odložím tento projekt, třeba se časem k němu vrátím. Zatím budu sbírat informace o GSM problematice. Nebo se třeba objeví návod který zvládnu. Třeba jsem zjistil že můj modul nepotřebuje v programu mít zapnutí aby se napojil na síť. Napojí se po zapnutí napájení sám a odpojí se jen po přerušení napájení. Moduly v příkladech potřebují spojit pin PWR s VCC aspoň na 1 sekundu při spuštění programu. Díky za tvůj čas !

pavel1tu
Příspěvky: 1452
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od pavel1tu » 03 črc 2018, 17:09

GSM? není složité, já jsem elektronik - neprogramátor

Opravdu hodně mi dal ten seriál o GSM a to mám také jiné moduly než on používá :-)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 04 črc 2018, 10:14

Bohužel Ten seriál je pro mně španělská vesnice. Takové znalosti nemám. Vyzkoušel jsem dva kontrolní programy které mají zkontrolovat modul ale nic se na seriál monitoru nezobrazilo. Předpokládal jsem že instruktážní programy budou fungovat protože nikdo s těch co je tam daly se o nějakém nastavování nezmiňují. Jen napájení a připojení TX a RX k Arduinu. V 74 letech bych se těžko něco učil chápat. Zatím jsem vše co jsem zkoušel dokončil a třeba upravil k mé spokojenosti. Uvidím co bude dál !

pavel1tu
Příspěvky: 1452
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od pavel1tu » 05 črc 2018, 18:00

Koukl jsem na to ještě jednou a vidím jen zásadní problém, že UNO je na 5V a koupený GSM modul na 3,3V logiku

Zítra si to zapojím a testnu to
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 06 črc 2018, 09:30

Zakoupený modul má na sobě stabilizátor 5V a pro napájení mikro USB konektor. To bylo první co jsem zjišťoval než jsem ho poprvé zapnul ! Napájení 3,3 V mají moduly v těch návodech a také musí mít propojení PWR s VCC při spuštění na aspoň 1 sekundu. Tenhle modul to nepotřebuje a po zapnutí napájení se připojí k síti což potvrzuje i to že se na modul dovolám z mobilu a modul začne blikat a mobil má připojovací signál. Jen na SMS nereaguje je blikne jednou ale Arduino nereaguje. Doufal jsem že se ozve někdo kdo používá stejný modul a bude mít s tímto modulem zkušenost a bude ochoten se podělit o funkční program. Takhle mám podezření že je modul vadný. Je od českého prodejce s kterým mám dobré zkušenosti ale odkud je dovezený nevím. Snad se někdo ozve.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host