Zapojení GSM modulu

marh
Příspěvky: 33
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od marh » 08 črc 2018, 11:33

k380
povedal som ti, že ak máš SIM900,,, na obrázku je A6,,,,foto foto foto,,,A6 je lacnejší a činania často posielajú fake
príkazy nie sú tie isté
pošli fotku a nie odkaz z Banggood
treba vedieť aký je to modul
ak ti terminál vráti nesprávne znaky tak je možno zlá rýchlosť
projektov máš veľa ale človek robí chyby,,,,,tie sa opravia vylučovacou metódou.



druhý možný problém - ak je SIM MODUL v PC cez USB tak RX/TX bude obsadený a asi nepôjde komunikácia s ARDUINOM,,,ak je to cez ext.napájanie tak OK,,,pošli fotku čo to máš

a pozor na terminál
príkaz musí byť poslaný s CR/NL alebo oboma príkazmi,,,,vedľa rýchlosti
neviditeľné netlačiteľné ASCII znaky
ak cez ARDUINO tak escape sekvencie


---
Prehľad známych escape sekvencií obsahuje tabuľka:

Postupnosť Meno Ctrl-znak Význam
\0 NULL nula, NULL, koniec reťazca
\a Alert (Bell) G Pípnutie
\b Backspace H návrat o jeden znak
\f Formfeed L nová stránka alebo obrazovka
\n Newline J presun na začiatok nového riadku
\r Carriage return M presun na začiatok aktuálneho riadku
\t Horizontal tab I presun na nasledujúcu tabulačnú pozíciu
\v Vertical tab K stanovený presun dole
\\ Backslash obrátené lomítko
\' Single quote apostrof
\" Double quote úvodzovky
\? Question mark otáznik
\OOO ASCII znak zadaný ako osmičková hodnota
\xHHH ASCII znak zadaný ako šestnástková hodnota


---
------------------------------------------
Tabuľka netlačených riadiacich znakov ASCII

ČÍS. ZNAK
0 null
1 začiatok nadpisu
2 začiatok textu
3 koniec textu
4 koniec prenosu
5 požiadavka
6 potvrdenie
7 zvonček
8 posun späť
9 vodorovný posun/karta
10 nový riadok
11 zvislý posun/karta
12 nová strana
13 koniec riadka na nový riadok
14 znak preraďovača/vysunutie
15 znak návratu registra/vsunutie
16 koniec prepojenia údajov
17 ovládanie zariadenia 1
18 ovládanie zariadenia 2
19 ovládanie zariadenia 3
20 ovládanie zariadenia 4
21 potvrdenie negatívneho výsledku
22 synchrónna nečinnosť
23 koniec bloku prenosu
24 zrušenie
25 koniec média
26 náhrada
27 znak escape/ukončenie
28 oddeľovač súborov
29 oddeľovač skupín
30 oddeľovač záznamov
31 oddeľovač jednotiek
127 DEL (delete)

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 08 črc 2018, 12:14

Odkaz na modul který jsem zadal odpovídá přesně mému modulu ale fotku posílám. ty tabulky příkazů mám ale když je neumím použít tak mi nejsou nic platné. Jak už jsem psal potřebuji program pro Arduino se kterým modul bude chodit a někdo ho odzkoušel se stejným modulem aby byla jistota že ten můj pokud nebude chodit tak je vadný nebo dobrý. Zkoušel jsem měnit rychlost v programu od Vás, měla by být stejná pro modul i SM ale v SM jsou pořád nesmysly, mění se se změnou rychlosti a to je vše. Všechny jiné technické rady nejsem schopný provést. Tuto stránku už prohlíželo přes 250 lidí ale bohužel jste jen vy dva kteří se snaží pomoci, díky za to ! Asi jsem si vzal velké sousto na mé chabé znalosti programování !

20170708_115713.JPG

marh
Příspěvky: 33
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od marh » 08 črc 2018, 13:51

ak máš RX/TX moduly pripojené do PC tak treba vedieť ako je nastavený sériový terminál NL/CR alebo iný program napr. putty alebo escape sekvencie(ASCII znaky), sú to riadiace znaky nie ABECEDA


výrobca GSM A6 je Ai-Thinker Inc,,,ten čo vyrába ESP8266

idem porieť niečo na A6,,,,tento nemám,,,,,takže predsa nemáš SIM900,,,250 ľudí to videlo ale Banggood má chybný popis
nemusí ti fungovať ak je modul úspatý,,,nejaký Pin si neuzemnil,,,musím pozrieť rozloženie Pinov
http://www.inkocean.in/gprs-a6-module-s ... er-sim900a
skus spojiť PIN PWR na +5V aspoň na 2s a tak ho prebudiš, pozri odkaz hore
alebo daj zapojenie na GOOGLE
SIM800/SIM900 ma tiež POWER ON tlačidlo a pin pre arduino shield(asi D9),,,,,bez toho modul tiež nefungujú po pripojení napájania
nemáš zapínacie tlačidlo na module-daj na pin PWR a +5V
chýba bude tam

tu máš pekné obrázky
https://www.14core.com/wiring-the-a7-a6 ... ule-board/
samotný A6 je 2x lacnejší ako SIM900,,,,,M590E stojí 1,5 euro.
je to iný výrobca,,
základné AT príkazy sú rovnaké pre GSM moduly

ak fungujú GSM moduly ale nie SIM,,,treba vypnúť PIN kód na SIM a vedieť či SIM nie je 3G




RX/TX moduly napr. :
gsm moduly
BT moduly
FM rádio
amplifiers
audio modules
ESP8266 with AT firmware
kamery
atď

AT príkazy sú v datashetoch a vysvetlivky na odpoveď
príkazy sú aj opytovacie - ako je nastavený modul
tri typy :
test- príkaz=? ,,,,,, aké príkazy sú podporované
čítanie- príkaz? ,,,,,,, ako je nastavený modul/čip
nastavenie- príkaz=ktorý parameter

AT command type Syntax Function
Test command AT+CXXX=? The mobile equipment returns the list of parameters and value ranges set
with the corresponding Write command or by internal processes.
Read command AT+CXXX? This command returns the currently set value of the parameter or parameters.
Set command AT+CXXX=<...> This command sets user-definable parameter values. Exec(ution) command AT+CXXX The execution
command reads non-variable parameters determined by internal processes

Obrázek

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 08 črc 2018, 14:52

Díky za další příval informací. Musím je vstřebat a potom se zase ozvu. Zatím jen to že propojení PWR a VCC jsem zkoušel krátce cca 2 sec. i dlouze a nic se nedělo. Pin kód na SIMCE nemám. Na tom schématu s Arduino mini je to propojeno ještě s RST na Arduino tak to vyzkouším ale dnes už nato nemám čas. Ozvu se až to všechno projdu. Zatím díky !

marh
Příspěvky: 33
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od marh » 08 črc 2018, 15:36

skus GSM A6+arduino
na GOOGLI
modul má USB/TTL takže priamo do PC a nastaviť číslo portu ak je zdroj OK
klikni kde je zapojenie
prvý problém je PWR,,,,na +5V a nechaj tam,,skus na 2s alebo trvale
RST ak ARDUINO a overuje v sľučke či je pripojenie úspešné. Ak nie tak reset. Nemusí byť.

tak len skušať:
prehodiť RX/TX
nie USB s PC--ext.napájania a USB/TTL či arduino ako USB/TLL s programom alebo bez PC ale escape sekvencie v ARDUINE napr. pre príklad AT,,,odpoveď na LED na D13
správne nastaviť terminál -CR/NL za ENTEROM a pod.
rýchlosť RX/TX
PWR pin na 5V

....

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 10 črc 2018, 17:03

Tak jsem vyzkoušel co se dalo.Při propojení PWR s 5V jen na cca 2 sec. se nic nedělo a při delší době začali pořádně hřát IO na levé straně USB konektoru, tudy cesta nevede. Napájení modulu je hned po připojení na USB konektoru kdy 3x za sebou 2x blikne stavová dioda a potom modul příjme volání na SM kartu a začne blikat. Bliká doku se volání nepřeruší. Když se pošle SMS stavová dioda blikne jednou a na mobilu se zobraz "Doručeno". Přehazování pinů TX a RX taky nic nezmění. Jediný rozdíl mezi modulem z návodu je tlačítko pro zapnutí napájení které můj modul nemá. KOntroloval jsem AT příkazy v programu, jsou tam jen dva: AT+CMGF=1 (nastavení režimuSMS zpráv na ASCII) a AT+CMGD=2,2,0,0,0 což nevím co to je ale je to i v jiných programech. Nastavení AT+1,2,0,0,0 jsem zkoušel také (pokud je SMS dostupná, zasílejte podrobnosti o SMS do sériového portu GSM modulu), také to nic nevyřešilo. Měřil jsem odběr modulu je 30 mA bez signálu a 50 mA pokud příjmá vyzvánění nebo příjme SMS. Takže už mne nenapadá nic jiného než je modul vadný. Program v příloze je ten který jsem chtěl použít.
A tohle je návod:
http://www.instructables.com/id/GSM-Con ... 00-With-A/
sketch_jun24b.ino
(2.75 KiB) Staženo 41 x

marh
Příspěvky: 33
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od marh » 11 črc 2018, 07:06

odpovedal si si sám
modul ti prijme SMS pretože je prihlásený do siete, t.j. je zapnutý,,,,máš len problém s komunikáciou.
najprv skúšaj na PC bez arduina cez prevodník na na pine UART RX/TX aby si minimalizoval problémy s chybným kódom.
USB/UART převodník

počúvaj,,,neviem či si skúšal všetky RX/TX,,,máš ich tam tri,,,,aj prevodník môže byť zhorený alebo robíš chybu.
GSM A6 max UART a HST RX/TX
pre USB už žiadny nepotrebuješ
skus na UART RX/TX pripojiť arduino ako USB/TTL alebo normálny USB/TTL(RX232, FT23XX, PL23XX atď) a v termináli meniť rýchlosť prenosu, ďalej aby si neprišiel o kredit ak nemáš paušál tak len prezváňaj. Ale napájanie daj cez USB nabijáčku alebo externý PIN Vcc_in
skús aj HST RX/TX aj RS232 RX/TX ak nefunguje UART rýchlosť
skús arduino terminál aj PUTTY


--------------------
máš chybný kód, žiaden príkaz si neukončil
https://alselectro.wordpress.com/2016/0 ... nding-sms/

escapovanie napr.
pre " je \" Double quote úvodzovky
\n t.j. NL(aj ako LF line feed) Newline presun na začiatok nového riadku
\r t.j. CR Carriage return presun na začiatok aktuálneho riadku

alebo ako číslo pre znak
Serial.print((char) 13); //CR
Serial.print((char) 10); //NL
Serial.print((char) 26); //subsitute t.j. CTRL+Z

------------------------------------------
napr. ak GSM A6(SIM800/SIM900) je pripojené na ARDUINO RX/TX,,,,,nie cez PC a arduino nebude v PC
t. j. celý kód nahráš do arduina a resetuješ a odpojiš od PC a pripojíš na GSM.
!!!ak bude arduino v PC tak použi softwareový serial port na arduine
správny zápis---
Serial.print("AT\r\n");
Serial.print("ATH\r\n"); // ukončenie hovoru SIM800
...ešte doplním či treba použiť ((char) 26) ,,,používa sa pri odoslaní textu aj sms ,,,,inak \r\n pre každý príkaz, Na PC nám do posiela terminál


pozri pozri (char)26 pri odoslaní SMS
http://www.ayomaonline.com/programming/ ... h-arduino/

K380
Příspěvky: 134
Registrován: 04 srp 2017, 12:43
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od K380 » 11 črc 2018, 15:26

Vyzkoušel jsem všechny piny TX a RX co jsou na desce - nic. Taktéž programy z těch dvou nic-ků a žádný nejde. zkoušel jsem i RST na GND. Zjistil jsem když odešlu na modul SMS tak začnou hřát dva IO vlevo od USB konektoru že na nich neudžím prst. Jak jsem četl fórum na jednom nicku tak problémy s odesíláním má hodně lidí. Posílám zpět prodejci modul protože předpokládám že je vadný. Přece všechny uveřejněné programy nemohou být vadné. Prodejce souhlasí z reklamací a pokud pošle nový modul tak se uvidí jestli budou problémy. Sledovanost tohoto fóra je velká ale asi zkušenosti s touto problematikou malé. Ozvu se po vyřešení reklamace. Zatím díky za poskytnuté informace !

marh
Příspěvky: 33
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od marh » 11 črc 2018, 19:29

znižujúci měnič MP1584 4,5-28V/2A
veľký IO je USB/RS232 prevodník
menič sa môže hriať kvôli odberu. Prevodník môže byť zlý a preto asi neide komunikácia
máš tam 3x RX/TX
ak bude reklamovaný tak ti potom môžno pôjde


https://forum.arduino.cc/index.php?topic=422375.0

Fimi
Příspěvky: 8
Registrován: 24 bře 2020, 13:20
Reputation: 0

Re: Zapojení GSM modulu

Příspěvek od Fimi » 24 bře 2020, 13:56

Zdravím,
nenašel by se zde někdo komu běhá modul se SIM800L a komu bych mohl poštou (nebo v Praze osobně) poslat můj modul k odzkoušení. Ať dělám co dělám, tak se mi nechce přihlásit do sítě. Napajím z laboratorního zdroje 3A přes stepdown modul 3A napětím 4,1V nebo z lion baterie 6000mAh. SIM funguje v telefonu, pin odblokován, na AT příkazy reaguje, ale nepřihlásí se, bliká rychle. Tuzemský dodavatel tvrdí, že moduly má odzkoušené v tuzemské síti. Už mě nenapadá, čím by to mohlo být?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host