Výtah se 3 podlažími

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Marty+-
Příspěvky: 24
Registrován: 12 pro 2018, 12:12
Reputation: 0

Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od Marty+- » 12 pro 2018, 15:18

Dobrý den jsem na fůru nový a potřeboval bych pomoc s projektem. Jak mám v nadpisu jedná se o výtah, který má 3 podlaží a potřeboval bych tak trošku pomoct jak ho naprogramovat. K ovládání motoru (zvolil jsem krokový motor 28byj-48). S tím to motorem nemám moc zkušeností, ale už jsem se ho naučil ovládat a regulovat. Výtah bude ovládán 3 tlačítky který budou ovládat podlaží a další 3 budou ovládat, jak výtah dojede, kam má jet. Nevím jestli můžu ovládat jen přes tlačítka nebo tam musím dát snímač. U výtahu bude i displej který bude ukazovat kde se zrovna nachází.
Děkuji za pomoc předem.
:?: :?:

zz912
Příspěvky: 52
Registrován: 28 črc 2018, 13:49
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od zz912 » 12 pro 2018, 15:28

Snad to není výtah pro lidi?

Marty+-
Příspěvky: 24
Registrován: 12 pro 2018, 12:12
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od Marty+- » 12 pro 2018, 15:31

Ne bude to jen učební pomůcka. Omlouvám se že jsem to neupřesnil.

petan
Příspěvky: 324
Registrován: 23 črc 2017, 10:19
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od petan » 12 pro 2018, 15:55

Spíš než učební pomůcka domácí úkol, nebo maturita...

Tak nahoď co už máš. Minimálně jeden snímač budeš potřebovat, aby program věděl, kde výtah začíná. Nejlíp však tři snímače, do každýho podlaží jeden. Pak tři těch 6 tlačítek, driver a není moc co řešit.

Marty+-
Příspěvky: 24
Registrován: 12 pro 2018, 12:12
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od Marty+- » 12 pro 2018, 16:06

S tím snímače jsem počítal a našel jsem jeden program kde to řešil přes fotorezistory. Mám ještě k dispozici tři snímače(https://roboindia.com/tutorials/digital ... cSFCyAfcV4) myslím si že by to snimi mohlo jít. Mám jen program na motor který dělá že se furt točí do kola. Dojede na jednu stranu a potom jede na druhou.(https://navody.arduino-shop.cz/navody-k ... river.html) Mám ještě program na ty snímče.

petan
Příspěvky: 324
Registrován: 23 črc 2017, 10:19
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od petan » 12 pro 2018, 19:01

Funkci pro točení na jednu a druhou stranu uzavřít do funkce. Pak pomocí podmínek volat jednu, nebo druhou funkci. Záleží na konkrétní logice.

Marty+-
Příspěvky: 24
Registrován: 12 pro 2018, 12:12
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od Marty+- » 12 pro 2018, 19:06

Ty snímače co mám tak na to můžu použít?

petan
Příspěvky: 324
Registrován: 23 črc 2017, 10:19
Reputation: 0
Kontaktovat uživatele:

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od petan » 12 pro 2018, 21:39

Ten snímač, co si sem dával je normální hallova sonda s analogovým výstupem s komparátorem. reaguje na magnet. Můžeš tedy buď snímat magnet jako analogovou hodnotu (teoreticky by šlo podle intenzity detekovat vzdálenost), nebo pomocí komparátoru nastavit digitální výstup a detekovat v každé "stanici" přítomnost magnetu - bool proměnná. To by bylo asi v tvým případě jednodušší a snadnější na odladění.

Samozřejmě jsem neviděl konstrukci a věšteckou kouli mám v opravně...takže jen tak hádám. Ale proč by to nešlo? Když ze zjednoduší mechanika, tak se většinou musí udělat složitější program a naopak.

zz912
Příspěvky: 52
Registrován: 28 črc 2018, 13:49
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od zz912 » 13 pro 2018, 06:41

Spíš než učební pomůcka domácí úkol, nebo maturita...
Možná se tato poznámka netýká konkrétně tohoto vlákna, ale myslím si že vysvětluje spoustu dotazů, nad kterýma jsem nechápavě kroutil hlavou. Proboha proč Arduinem?

Marty+-
Příspěvky: 24
Registrován: 12 pro 2018, 12:12
Reputation: 0

Re: Výtah se 3 podlažími

Příspěvek od Marty+- » 13 pro 2018, 07:07

Protože zadání je arduinem. Konstrukci chci složit podle toho jaký snímače použiji. Chtěl jsem dát ten magnet na kabinku, ale je to jen model výtahu, tak jsem si nebyl jistý jestli by se tím magnetem nespínali oba.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host