Relay v4.0 s ESP-01

Hafajs
Příspěvky: 115
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od Hafajs » 14 črc 2019, 12:29

Zdravím všechny,
mám https://laskarduino.cz/esp-a-wemos/2305 ... hield.html. V zoufalství jsem použil i exampl kod z gidhubu, ale chová se stejně jako s mým - po zapnutí napájení na chvilku (asi 0,5s) sepne. Pak rozpoji a dál už se chová dle programu. Nemáte někdo nápad jak se zbavit toho krátkého sepnuti?
Diky fest
Hafajs

martinius96
Příspěvky: 457
Registrován: 01 srp 2017, 19:29
Reputation: 0
Bydliště: Poprad
Kontaktovat uživatele:

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od martinius96 » 14 črc 2019, 12:46

Tak si ten vývod ihneď po incializáii výstupu nastav na HIGH alebo LOW.
Neviem akú má logiku. Ja som pri 8 channel relay s týmito relé používal digitalWrite(GPIO, HIGH); aby sa mi relé nezoplo.
Portfólio dokončených projektov: https://arduino.php5.sk
Blog: http://deadawp.blog.sector.sk/

gilhad
Příspěvky: 497
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 5

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od gilhad » 14 črc 2019, 19:06

Já si myslím, že během té půl sekundy po startu to esp čeká, jestli nezačneš nahrávat program a má všechny piny ve stavu vysokého odporu (INPUT). A že to relé vyhodnotí svůj "nepřipojený vstup" jako stav vhodný k sepnutí. Tak mu tam prostě dej odpor tak 1-10 kOhm (co máš po ruce), který ten vstup připojí k Vcc (pullup - pokud ho chceš mít HIGH), nebo k GND (pulldown - pokud ho chceš mít LOW) a tím pádem to relé po zapnutí bude mít ten vstup přesně definovaný a až se ESP probere a nastartuje, tak si ho nastaví jak chce, protože digitalWrite takový odpor přepere levou zadní :)

Hafajs
Příspěvky: 115
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od Hafajs » 15 črc 2019, 21:17

Diky, to zní rozumně. Softem to samozřejmě ošetřené mám. Předpokládal jsem, ze osetreni startu je v modulu od výrobce, ale asi ne. Hned zítra to otestuji a dám vědět.

gilhad
Příspěvky: 497
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 5

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od gilhad » 16 črc 2019, 14:03

Nečekal bych to v modulu, pokud to není výslovně uvedeno, protože stejně dobře můžeš potřebovat po startu (a taky hlavně během výpadku řídící jednotky) to mít sepnuté (třeba u brzdy), jako rozepnuté (u motoru).

Hafajs
Příspěvky: 115
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od Hafajs » 19 črc 2019, 13:56

Tam bych zase videl pouziti druheho kontaktu rele. Kdyz to po vypadku budu chtit mit sepnute, proste zapojim rele odpovidajicim zpusobem. Ale rozepnuty kontakt, by po startu mel byt a zustat rozepnury az do doby, kdy program zaridi zmenu.
Ke voperovani odporu jsem se jeste nedostal, ale vysledek zverejnim ;)
Hafajs

HaT
Příspěvky: 4
Registrován: 01 říj 2018, 14:37
Reputation: 0

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od HaT » 19 črc 2019, 15:17

Ahoj, taky jsem tuto nepřijemnost řešil, a dočetl jsem se že to je prostě vlastnost ESP8266. Ale snad jen na nějakých pinech. Viz třebas diskuze u Nodemcu: https://github.com/nodemcu/nodemcu-firmware/issues/421 ... Docela mě to štve protože to chci mít doma ve vypínačích, a nevím co mi na to povědí žárovky :-) . HoJ HaT.

Hafajs
Příspěvky: 115
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od Hafajs » 22 črc 2019, 13:26

V tomto případě pin na výběr nemám :(, ale existuje modul rele, rozměrově stejný, ale relatko se neovládá prostou změnou stavu pinu, ale jasně danou, konkrétní sekvenci predanou sériovým rozhraním. Piny mohou dovadet jak chtějí, není-li odvysilana spravna sekvence, rele nereaguje. Mám to vyzkoušené, jen kvůli asi dvojnásobné ceně jsem se chtěl tomuto řešení vyhnout. Třeba Ti to bude na ta světla vyhovovat. Osobně bych to u světla ignoroval. LEDky vydrží mraky sepnuti. Já na tom mám čerpadlo a tomu se asi zdá o čertech :(

pavel1tu
Příspěvky: 1450
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od pavel1tu » 22 črc 2019, 19:39

Já se blbě zeptám - to "Trigger: Low Level" v popisu toho relé znamená, že ovládání je obráceně, tedy log. "0" je relé ZAP ?

Takových relé tu mám asi 20ks a daruji, nahradil jsem je těmi s opačnou funkcí .... nejsou tedy přímo pro ESP
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

gilhad
Příspěvky: 497
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 5

Re: Relay v4.0 s ESP-01

Příspěvek od gilhad » 22 črc 2019, 20:37

Ano, kdyz je to v nizke urovni, tak to dela danou fukci.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti