Zapojene rele znefunkcni program

marh
Příspěvky: 30
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od marh » 23 zář 2019, 12:22

ak máš tri veci tak dedukciou(vylučovacou metódou) zistíš rýchlo kde je problém.

Aj mikročipy môžu byť rušené el.poľom(cievky, GSM/3G/4G/RF/WIFI signál). Jednoducho sa resetuje čip. Preto sú tienené kovovým obalom(faradayová klietka).

Do arduina si nahraj len program s tlačidlom zapni/vypni(ošetrené tlačidla) aby si vylúčil chybu čítačky karty.

Čítačku kariet(cievka) nedávaj blízko réle(cievka) ani el.zámku(cievka) inak si medzi sebou môžu indukovať napätia.

réle či réle modul s optočlenom?

PC zdroj má aj záporné napätie. Na obrázku máš na réle napájané dvoma zdrojmi.
Ak zámok pripojený na zdroji napriamo bez réle funguje tak zámok+zdroj sú OK.
Zámok môže byť na 8V jednosmerných alebo 12V striedavých a ty ho napájaš inými hodnotami. Prečítaj štítok na el.zámku.

Cievky pri vypnutí vytvárajú napätie(indukované) s opačnou polaritou. Skus na el.zámok pripojiť usmerňovaciu diódu v opačnom smere ako je polarita ale paralelne.
Réle s el.zámkom zapínaj bez ARDUINA. Na vstup prípoj 3V či 5V alebo podľa toho ako je réle robené.
Alebo do programu si pridaj aj LED výstup kedy sa zapína réle aby si mal istotu či je program OK. Ale aj réle má LED.


Ak dáš LED diódu/bzučiak či len réle s LED indikáciou tak otestuješ software.
Ak máš program s časom 1s a zámok potrebuje min 2s tak je možno problém aj tu.
Eletrotechnik nie si inak by sú tu už dávno mal schému.

Obrázek

kiRRow
Příspěvky: 115
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od kiRRow » 23 zář 2019, 16:24

No pokud to na stole funguje (testoval jsi to i stím zámkem ? jestli ne, zkus to na stole s ním) a v praxi ne ... tak co se změnilo ? Určitě způsob vedení kabeláže a její délka ... snad i typ kabeláže. Změnil se i zdroj ? Jestli jo, jdi po něm jako po první věci.

Jak daleko je od sebe zdroj a arduino? Jaký průřez kabelu je použit ? Nedochází k velkému úbytku napětí ? (hlavně při vyžším odběru)
Jak daleko je od sebe arduino a čtečka? Na datových vodičích totiž může vzniknout parazitní kapacita, která pak "vyhlazuje LOG0".

Není někde souběh slaboproudého vedení a elektrického vedení ? Nebo rovnou arduino v rozvaděči ?

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 23 zář 2019, 17:55

Super chalani dik za hinty, skusim sa k nim vyjadrit.
No skusat akosi teraz nemozem lebo som sa dajak nachcipal.
Čítačku kariet(cievka) nedávaj blízko réle(cievka) ani el.zámku(cievka) inak si medzi sebou môžu indukovať napätia.
V podstate citacka je rovnako dalko vzdy od rele, kable su rovnako dlhe.
Vzdialenost od rele mozem vylucit lebo rele zopina ak na neho neje pripojene to co ma zopinat (dufam ze sa chapeme)
Ked by mal byt problem s tym indukovanim, tak zamok v ktorom je cievka je takych 20-30 cm od citacky.
réle či réle modul s optočlenom?
Neviem ci s opto ale neverim ze cina to ma takto
PC zdroj má aj záporné napätie. Na obrázku máš na réle napájané dvoma zdrojmi.
Ak zámok pripojený na zdroji napriamo bez réle funguje tak zámok+zdroj sú OK.
Zámok môže byť na 8V jednosmerných alebo 12V striedavých a ty ho napájaš inými hodnotami. Prečítaj štítok na el.zámku.
Rele napajane dvoma zdrojmi kde?
Modre a cervene je napajanie a zelene je jeho ovladanie, presne ako to mas ty.
Zamok asi moze byt na kadejake napatie. Na mojom je dajaka tabulka, na nom je 12V a 24V a pri tych 12V je fajka cico. Takze beriem ze je na 12V ale na ake napatie je zamok by nemalo ovplivnit citacku ci?
Cievky pri vypnutí vytvárajú napätie(indukované) s opačnou polaritou. Skus na el.zámok pripojiť usmerňovaciu diódu v opačnom smere ako je polarita ale paralelne.
Réle s el.zámkom zapínaj bez ARDUINA. Na vstup prípoj 3V či 5V alebo podľa toho ako je réle robené.
Alebo do programu si pridaj aj LED výstup kedy sa zapína réle aby si mal istotu či je program OK. Ale aj réle má LED.
Ovladanie zamku by malo byt ok, lebo obsluhovanie arduina je cez funkciu a ked ju vola vypise "otvaram branu" a to nevypise takze ani neskusa nieco robit s rele.
Ak máš program s časom 1s a zámok potrebuje min 2s tak je možno problém aj tu.
Ako je v programe napisane mam 2s
Eletrotechnik nie si inak by sú tu už dávno mal schému.
Aku schemu mas na mysli toto tu viewtopic.php?p=8773&sid=40cd6b24d61f06 ... c117#p8773
No mas pravdu nie je taka fancy ako tvoja, takze si ju lahko mohol prehladnut ale spominas uz omju schemu :D
Ci uplne nieco ine mas na mysli?
Ak mas na mysli na ktory pin co ako je zapojene, tak sup na spat cekni hlavicku programu kde mam presne rozpisane co na ktory pin je pripojene (v tetxovej forme ne carbicky farbicky)



Teraz k druhemu panovi
No pokud to na stole funguje (testoval jsi to i stím zámkem ? jestli ne, zkus to na stole s ním) a v praxi ne ... tak co se změnilo ? Určitě způsob vedení kabeláže a její délka ... snad i typ kabeláže. Změnil se i zdroj ? Jestli jo, jdi po něm jako po první věci.
Co s tyka napajania.
Tak na stole to napajam vylucne z USB. Priamo na mieste pri brane to napajam z toho zdroja ale skusal som aj z PC. Blblo to v oboch pripadoch, zdroj mozem vylucit. Co sa tyka kabelaze. Tam tiez nie je velky rozdiel. Kabelaz je ina len ak napajam arduino z toho PC zdroja a kabelaz k zamku inak vsetko je uplne rovnake. Na stol zamok velmi nedam tam na stole ani nemam potom cim napajat zamok.
Jak daleko je od sebe zdroj a arduino? Jaký průřez kabelu je použit ? Nedochází k velkému úbytku napětí ? (hlavně při vyžším odběru)
Jak daleko je od sebe arduino a čtečka? Na datových vodičích totiž může vzniknout parazitní kapacita, která pak "vyhlazuje LOG0".
Citacka od arduina je cca na 10cm kablikoch. Napajanie je cez ethernet kabel a vzdialenost je povedzme viac ako 10m od zdroja. Ten pokles napatia tam moze ale zeby az tak pokleslo zeby arduino bolo neschopne. Resp to sa mi nezda ked to blbne aj ked je arduino napajane z laptopu na mieste tym padom je to oddelene a aj tak to blbne.
Není někde souběh slaboproudého vedení a elektrického vedení ? Nebo rovnou arduino v rozvaděči ?
Ne ne arduino je uplne mimo, bude priamo v stlpiku brany v krabicke.

Ako hovorim dajaky som pochorety dam si pohov od skusania vonku. a skusim neskor
Ale aj tak este raz vdaka za hinty.

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 23 zář 2019, 18:25

Este jeden hint.
Na stole som rele polizil rovno na citacku a nemal ziaden problem detekovat kartu.
Kolko krat som prilozil tolko krat to bavilo.
Teda asi ovplivnenie s rele by som mohol vylucit ci?

kiRRow
Příspěvky: 115
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od kiRRow » 23 zář 2019, 18:38

Na stole to funguje... V kompletní konfiguraci pouze bez připojeného zámku na výstup relé a napájeno 5V z USB.
Funguje to i v místě instalace, v kompletní konfiguraci pouze bez připojeného zámku ? Napájeno z 5V z USB ? ... Napájeno z 12V z PC zdroje ? (btw jak tam posíláš to napájení po ethernet kabelu ?)

... kdy se to začne chovat divně ? opravdu až po tom co protáhneš 12V výstupem relátka a zapojíš ten zámek ?

... kde je přesně ten moment, kdy se to začne sypat ......

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 23 zář 2019, 19:14

Presne tak.
Vyzera to tak ze az ked pretecie nieco cez rele do zamku (je jedno z coho je napajane arduino) od vtedy citacka nedetekuje ziadnu kartu.

Jak ako tam posielam napatie.
Normalne ethernet kabel pouzivam na prenos napatia. Nepouzil som dvojlinku ale ethernetovy kabel kvoli poctu zil.
2 Zily na 12V, 2 zily na 5V daco datove na RS485 a nevyuzite.
Pouzil som Ethernetovy kabel lebo ten ma 8+1 zilu.

KamilV
Příspěvky: 63
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 0
Bydliště: Olomouc

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od KamilV » 23 zář 2019, 20:52

Prostě bych jel periferii po periferii.
  • Zapoj arduino pouze s RFID (pro test načtení karty si třeba blikej build-in ledkou na pinu 13). Funguje opakovaně?
  • Připoj relé. Při načtení karty by mělo "lupat". Funguje opakovaně?
  • Do relé připoj zámek. Funguje opakovaně?
Ve kterém kroku to začalo umírat?

marh
Příspěvky: 30
Registrován: 19 bře 2018, 15:13
Reputation: 0

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od marh » 24 zář 2019, 17:34

rušenie:
čítaj všetko
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... sc&start=0
GSM a rušenie
https://astromik.org/malymenu/menuraspi.htm
skús Google, arduino rušenie/ arduino rušení

500W PC zdroj pre el.zámok?
Hore v odkaze odporúča zdroj s transformátorom a usmerňovačom so stabilizátorom. Nie spínané ako pre PC či telefóny.
Spínané zdroje bežia na niekoľko kHz.
Predsa tam máš niečo čo pracuje s el.mag.napätím.
1. Prepoj réle s arduinom s dlhším káblom. El.zámok/réle ti ruší čítačku alebo arduino.
2. Miesto el.zámku na réle vyskúšaj autožiarovku na 12V alebo inú záťaž na 12V. Záťaž ktorá nie je indukčná(cievka-trafo, zvonček, réle, ).
3. oddelenie. Skus dva samostatne zdroje pre arduino a Réle+zámok. Arduino z powerbanky napájaj či sa objaví chýba.

Vstupy pre arduino si ošetrí cez rezistory.

môj príklad na rušenie v kotli:
Bol som doma. Pred týždňom. Mám turbo plynový kotol. Nefunguje ohrev vody, radiátory fungujú. Nedetekuje prietok vody(magnet a hallová sonda, impulzy). Odišiel aj tranzistor na vstupe procesora. Na báze tranzistora je dióda asi kvôli špičkám či rušeniu. Ak vyberiem chybný tranzistor a prerušujem/pripájam vstup uPC( kde nie je ani rezistor) s +3V či GND tak funguje(stačí len s uzemnením).uPC asi zápiná pri zmene na vstupa a počíta počet prerušení to je napr. 50 otačiek(voda).Funguje vstup aj s 18650 LI-ION batériou na vstupe uPC. Ak dám iný tranzistor tak to nefunguje. Napätie sa mení ale nefunguje. Hallová sonda má 18V. Pri ďalšej dovolenke skúsim nejaký NAND či iné logické hodnoty alebo tranzistor. Odmeriam súčiastky dôkladne. Hádam nekúpim zakl.dosku za 200 euro.

Na problémy treba ísť vylučovacou metódou.
Správne navrhnuté DPS/rozmiestnenie súčiastok/kvalita/tienenie atď.

optočlen cez rezistor lebo na réle je 12V alebo len dva samostatné zdroje s prepojeným GND.
Obrázek

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 28 zář 2019, 21:49

500W PC zdroj pre el.zámok?
Ano napajam nim externe disky a RPi, routre a vsetko ostatne, potrebuje to dost stavy.
1. Prepoj réle s arduinom s dlhším káblom. El.zámok/réle ti ruší čítačku alebo arduino.
2. Miesto el.zámku na réle vyskúšaj autožiarovku na 12V alebo inú záťaž na 12V. Záťaž ktorá nie je indukčná(cievka-trafo, zvonček, réle, ).
3. oddelenie. Skus dva samostatne zdroje pre arduino a Réle+zámok. Arduino z powerbanky napájaj či sa objaví chýba.
Este raz zopakujem co som pisal vyssie asi si neprecital
Rele nebude rusit kedze som ho mal na stole polozene na citacke priamo a fungovalo.
Rovnako aj zdroj nebude problem kedze robilo problem aj ked arduino bolo napajane z laptopu, a to asi nie je spinany zdroj (ked bezi na bateriu)

No ale predsa som sa pohol dalej.
Skusil som ako ste tu odporucali ovladat tlacidlom a prisiel som na nieco.

Kód: Vybrat vše

12:08:12.943 -> 1
12:08:12.977 -> 1
12:08:13.011 -> 1
12:08:13.044 -> 1
12:08:13.078 -> 1
12:08:13.112 -> 1
12:08:13.112 -> 1
12:08:13.146 -> Spravny kod: c6f534b
12:08:13.180 -> 1
12:08:13.180 -> Otvaram branu
12:08:15.451 -> 1
12:08:15.757 -> 1
12:08:16.030 -> 1
12:08:16.335 -> 1
12:08:16.640 -> 1
12:08:16.912 -> 1
Ak posledne trojcislie su tisiciny tak pred otvorenim brany program vedel cyklit cca kazdych 30 tisicin.
Po zopnuti rele uz len kazdych cca 300 tisicin.
Neviem preco sa to dialo ale prisiel som na to obdobne sa spraval program ked sa nahodou odpojila citacka.
Zapojenie nepomohlo musel som resetnut arduino.
Takze urobil som taky workaround a do funkcie po zopnuti rele som dal inicializaciu citacky a funguje

pavel1tu
Příspěvky: 1004
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od pavel1tu » 30 zář 2019, 06:26

Pokud se ti po sepnutí relé "odpojí" čtečka karet, nebo se prostě kousne,
a jsi si jistý, že kodem to není ....,
tak máš problém v napájení.

Nic jiného mne prostě nenapadá.

Vyvíjel jsem světla na akvária, řízení PWM (až 80W LED), to bys koukal, co mi to dělalo s napájením,
prolezlo to z 12V větve až do 5V i přes DC/DC měnič
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host