Zapojene rele znefunkcni program

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 30 zář 2019, 20:27

Tiez som zvazoval to napatie len mam pocit ze to nebude nim teda pouzitym zdrojom.
X krat som vravel, ze to blblo aj ked som to napajal inym zdrojom a na tom istom zdroji mam dalsie arduino a zhodou okolnosti ma tiez RFID citacku a tam to vobec neblbne, tam to pekne bezi hoci tam rele nieje len posle povel inemu arduinu cez rs485.

Tu mam tusak ze je drbnute arduino lebo rele dakedy nechce zopnut hoci je napajane (kontrolka svieti).
Potom som pomeral vystup z arduina a namiesto 5V mal 4.7V.
Skoda nenapadlo ma pomerat aj kolko je realne na vystupe 3.3V ktorym je napajana ciacka.

Musim testnut ine NANO len skoda tie nano nemaju napajkovane konektory tak je to na dlhsie.

ondraN
Příspěvky: 9
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od ondraN » 08 říj 2019, 10:12

Na podobný problém jsem narazil při spínání elektromagnetických přestavníků. Při vypnutí vznikne pulz, který resetuje a nebo umrtví arduino. Hrál jsem si s tím několik dní a jediné, co nakonec fungovalo úplně spolehlivě, bylo použití odděleného zdroje pro spínanou indukčnost.

kiRRow
Příspěvky: 115
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od kiRRow » 08 říj 2019, 16:11

ondraN píše:
08 říj 2019, 10:12
Na podobný problém jsem narazil při spínání elektromagnetických přestavníků. Při vypnutí vznikne pulz, který resetuje a nebo umrtví arduino. Hrál jsem si s tím několik dní a jediné, co nakonec fungovalo úplně spolehlivě, bylo použití odděleného zdroje pro spínanou indukčnost.
Tohle jde poměrně často a snadno vyřešit zapojením diody (např 1N4007) co nejblíže indukční zátěži, paralerně a v závěrném směru. Impulz, který vyvolá cívka při zhroucení magnetického pole je vždy opačný než napájecí napětí cívky. Dioda potom takový impulz svede k zemi a tím ochrání spínací prvky jako tranzistory atp.

gilhad
Příspěvky: 360
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 4

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od gilhad » 08 říj 2019, 17:53

Lepe receno ta dioda ho svede k opacnemu konci civky a tak si civka hraje sama se sebou a nedrazdi tolik napajeni. (ona ta civka muze byt zapojena proti zemi, proti VCC, nekde mezi ci mnoha jinymi roztodivnymi zpusoby, z nichz mnohe s napajenim vubec nemusi souviset, ale zato muzou obtezovat soucastky okolo)

Civka se po pripojeni proudu chova ze zacatku jako nevodic, az posleze prejde ve zkrat a pri odpojeni proudu se chova jako proudovy zdroj (snazi se furt udrzet protekajici proud stejny, jako byl pred chvili).

Kondenzator se pri pripojeni napeti chova nejdriv jako zkrat, az poslede prejde v nevodic a pri odpojeni napeti se chova jako napetovy zdroj (snazi se furt udrzet stejne napeti, jake mel pred chvili).

(Samozrejme pri obvyklych hodnotach jsou tyto jevy povetsinou znacne kratke, nez jim dojde nahromadena energie a vybiji se)

Maji k sobe dost blizko, na to ze to delaji uplne naopak :D

kiRRow
Příspěvky: 115
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od kiRRow » 08 říj 2019, 19:04

no tak úplný zkrat to zase není ... ty součástky mají také svůj odpor ... lépe řečeno není to zkrat, ale prochází jimi proud ...

gilhad
Příspěvky: 360
Registrován: 07 bře 2018, 11:22
Reputation: 4

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od gilhad » 09 říj 2019, 01:10

Tak jasně, i dráty mají odpor, kapacitu a indukčnost (což je zvlášť dobře patrné při vyšších frekvencích a/nebo vzdálenostech), natož ostatní součástky. Nic nemá zcela ideální charakteristiky.

ondraN
Příspěvky: 9
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od ondraN » 09 říj 2019, 07:43

kiRRow píše:
08 říj 2019, 16:11
ondraN píše:
08 říj 2019, 10:12
Na podobný problém jsem narazil při spínání elektromagnetických přestavníků. Při vypnutí vznikne pulz, který resetuje a nebo umrtví arduino. Hrál jsem si s tím několik dní a jediné, co nakonec fungovalo úplně spolehlivě, bylo použití odděleného zdroje pro spínanou indukčnost.
Tohle jde poměrně často a snadno vyřešit zapojením diody (např 1N4007) co nejblíže indukční zátěži, paralerně a v závěrném směru. Impulz, který vyvolá cívka při zhroucení magnetického pole je vždy opačný než napájecí napětí cívky. Dioda potom takový impulz svede k zemi a tím ochrání spínací prvky jako tranzistory atp.
Nejsem v elektronice žádný nováček, takže jsem zkoušel jak normální diody, tak schotkyho, trisily, různé tlumivky a kondenzátory na výstupu zdroje. Pomohlo to do té míry, že třeba dvacet přepnutí se nic nestalo a pak se zase arduino resetovalo (nicméně už potom netuhlo). Až oddělení zdroje fungovalo opravdu na 100%. Zdroj byl spínaný s dostatečně dimenzovaným výkonem. Moje teorie je ta, že při rozepnutí se generoval nějaký vysokofrekvenční impuls, který přes zemní vodič prolezl až k arduinu a trochu ho poškádlil. Přece jenom, jsou ty arduino moduly chráněné před pulzním rušenim dost symbolicky.

pavel1tu
Příspěvky: 1004
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od pavel1tu » 09 říj 2019, 08:19

Asi nejsi nováček ale číst také neumíš.
(zaujal mne pojem vysokofrekvenční impulz - to neznám, ale máš pravdu, od začátku ti tu všichni tvrdíme, že cívka vytváří rušení a to pulz v obrácené polaritě, což je známé a ke všem cívkám se na DC napájení dávají diody)

Diody se dávají co nejblíže k indukční zátěži (v tvém případě cívka relé), ne ke zdroji. A musí být správně dimenzované, aby zvládly tu špičku "požrat".
V kombinaci s nekvalitním zdrojem to nadělá paseky - a ATMega je citlivá na nekvalitní napájení, a nejen ona.
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Uživatelský avatar
dzooky
Příspěvky: 91
Registrován: 03 úno 2018, 01:09
Reputation: 1
Bydliště: Fintice
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od dzooky » 09 říj 2019, 08:32

V kombinaci s nekvalitním zdrojem to nadělá paseky - a ATMega je citlivá na nekvalitní napájení, a nejen ona.
Co je to nekvalitny zdroj?

pavel1tu
Příspěvky: 1004
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Zapojene rele znefunkcni program

Příspěvek od pavel1tu » 09 říj 2019, 13:59

dzooky píše:
09 říj 2019, 08:32

Co je to nekvalitny zdroj?
Mám doma pár zdrojů, které normálně lehnou když je použiji na něco s PWM.
I relátka jim dávají počudit.
Jsou to většinou velmi levné zdroje 5V až 12V kolem 5W, ale jsou dost kupované.

Taky účinnost mají extrémní - kolem 50%
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host