Rele 5v 1ch, napětí

Odpovědět
Mirek
Příspěvky: 4
Registrován: 10 říj 2019, 23:50
Reputation: 0

Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od Mirek » 20 říj 2019, 22:59

Caute mam další dotaz, mam esp8266 a používam na výstupu 5V rele Obrázek .Vím že je na 5v ale napájim ho z nodeMcu kde je vystup těch 3,3V vše funguje :) ale na stejném zdroji mam další ESP co ovladjí LED a když vsechny zapnu tak rele prestané fungovat. Po měření klesne napětí na 2,8V což je pro relé málo.
Nyní mam dva dotazy >
1) při těch 2.8V se POUZE sepne ale už nerozepne , proč se toto děje?{pokud esp restartnu zase se to opakuje)
2) mohu použit 5v na VCC rele, spojit GND s especkem a ovladat to jakože 3,3V logikou ale napajet 5V?
3) nějaké řešení jak by jste to vyřešili? Napajet toto ESP zvlašt trafem? použit 3v3 to 5v logic shifter?

Diky

pavel1tu
Příspěvky: 1450
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od pavel1tu » 21 říj 2019, 07:04

Pár doslova blbostí děláš (sorry že to tak napíši):
- 5V relé má být na 5V a hotovo, při nižším napětí nemusí vždy fungovat, logika na spínání možná fungovat bude
- relé by jsi neměl napájet přes zdroj na Arduino desce nebo toho co máš ty, stabilizátory mají na malý proud, pak při použití více výstupů ho přetěžuješ

ještě bych ověřil zda má modul s relé u cívky odrušovací diodu (ta má za úkol požírat špičky které vznikají při odpadu relé)
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
Pavel1TU

KamilV
Příspěvky: 218
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 1
Bydliště: Olomouc

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od KamilV » 21 říj 2019, 09:18

Přiveď si na relé 5 V přes tranzistor a ten spínej z 3.3 V pinu ESP.

ondraN
Příspěvky: 231
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od ondraN » 21 říj 2019, 10:18

KamilV píše:
21 říj 2019, 09:18
Přiveď si na relé 5 V přes tranzistor a ten spínej z 3.3 V pinu ESP.
Na desce rele už je spínací tranzistor. Stačí jen to relé napájet z 5V zdroje a vstup IN může být ovládán rovnou z 3.3V logiky. Ochranná dioda je tam už také.

KamilV
Příspěvky: 218
Registrován: 03 dub 2018, 15:27
Reputation: 1
Bydliště: Olomouc

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od KamilV » 21 říj 2019, 13:08

Aha, tak pak jsem nepochopil v čem je problém.
Na VCC relé je potřeba dodat 5 V a tazatel posílá 3.3?
To je celý problém? Protože pokud IN pin akceptuje 3.3 logiku, tak nemůže být problém vůbec s ničím.

ondraN
Příspěvky: 231
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od ondraN » 21 říj 2019, 14:44

Stejné rele jsem měl a 3.3V logika je v pohodě. Jediný problém je to snížené napájecí napětí.

Mirek
Příspěvky: 4
Registrován: 10 říj 2019, 23:50
Reputation: 0

Re: Rele 5v 1ch, napětí

Příspěvek od Mirek » 29 říj 2019, 21:46

Tak jsem to vyřešil tím převodníkem z 3,3V logiky na 5V logiku a funguje to para]dně. Pokud jsem měl napájení 5V a logiku 3v3 tak to někdy šlo ale někdy se stalo že se rele nedokázalo vypnout. Tj pouze se seplo.

Dioda by tam mělá být viz fotka v mém přispěvku.
Mirek

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host