Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Odpovědět
Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od Pacok » 08 bře 2020, 10:31

Zdravim arduinakov,asi styri roky dozadu som dokoncil RJ pre dom s Arduino mega + 8 kanalove rele + dotykovy display.Veci som nakupil z tohto eshopu.V programe ma vtedy ani nenapadlo pisat prechodove stavy lebo rele modul (s optickym oddelenim)fungoval dokonale.Ked som zadal hocikde v programe,LOW rele sa zoplo a pri HIGH vyplo.napajanie malo 2x7805 jednu pre MEGA a dalsia pre rele modul.Vsetko ide doteraz bez problemov.No teraz skusam urobit lacnejsiu veriu s UNOM no pri pouziti rovnakeho systemu napajania rele modul nepravidelne ,,preklikava,,.Niekedy pol dna nic potom desat minut je to otravne a samozrejme nema to tak byt.Je mi divne kedze rele moduly su rovnake, logika programu tiez ale asi UNO ma nieco ine a nedrzi asi ako MEGA.Uz som skusal pridat 1Kohm rezistory medi IN1-7 a VCC a je to lepsie ale nie dokonale.Vdaka za napady.

ondraN
Příspěvky: 231
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od ondraN » 08 bře 2020, 11:34

Jestli se ti to náhodou neresetuje. Zkus zapojit reset pin přes 220ohm rezistor na 5V.

Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od Pacok » 08 bře 2020, 11:46

Nie neresetuje lebo mam nastavenu blikajucu ledku aby som vedel ci procesor ide.Podla mna ma Mega ine rezistory na I/O pinoch a tam to drzalo ale tu to niekedy neudrzi a tranzistory sa preklopia.

ondraN
Příspěvky: 231
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od ondraN » 08 bře 2020, 12:59

Dej sem schema, bez něj asi nic nevymyslíme.

passion
Příspěvky: 6
Registrován: 27 dub 2018, 16:33
Reputation: 0

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od passion » 08 bře 2020, 13:06

Máš v programe použité piny deklarované ako výstupy?

Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od Pacok » 08 bře 2020, 13:39

Musel som zadefinovat takymto systemom a uz asi pol hodku nic tak uvidime.Schema je zakladne zapojenie rele modulu GND--IN1azIN8 --VCC.





#include <Wire.h>


int prijem1 = 10;
int prijem2 = 20;
int prijem3 = 30;
int prijem4 = 40;
int prijem5 = 50;
int prijem6 = 60;
int prijem7 = 70;
int prijem8 = 80;


int cas = 0;

void setup()
{
Wire.begin(10);
Wire.onReceive(data);

pinMode(1,OUTPUT);
pinMode(2,OUTPUT);
pinMode(3,OUTPUT);
pinMode(4,OUTPUT);
pinMode(5,OUTPUT);
pinMode(6,OUTPUT);
pinMode(7,OUTPUT);
pinMode(8,OUTPUT);
pinMode(12,OUTPUT);

digitalWrite(1,HIGH);
digitalWrite(2,HIGH);
digitalWrite(3,HIGH);
digitalWrite(4,HIGH);
digitalWrite(5,HIGH);
digitalWrite(6,HIGH);
digitalWrite(7,HIGH);
digitalWrite(8,HIGH);

// Serial.begin(9600);
}

void loop()
{ cas++;
if(cas > 0 && cas < 7) digitalWrite(12,HIGH);

if(cas > 7 && cas < 14) digitalWrite(12,LOW);

if(cas == 14)cas = 0;
delay(100);


if(prijem1 == 10)digitalWrite(1,HIGH);
if(prijem1 == 11)digitalWrite(1,LOW);

if(prijem2 == 20)digitalWrite(2,HIGH);
if(prijem2 == 21)digitalWrite(2,LOW);

if(prijem3 == 30)digitalWrite(3,HIGH);
if(prijem3 == 31)digitalWrite(3,LOW);

if(prijem4 == 40)digitalWrite(4,HIGH);
if(prijem4 == 41)digitalWrite(4,LOW);

if(prijem5 == 50)digitalWrite(5,HIGH);
if(prijem5 == 51)digitalWrite(5,LOW);

if(prijem6 == 60)digitalWrite(6,HIGH);
if(prijem6 == 61)digitalWrite(6,LOW);

if(prijem7 == 70)digitalWrite(7,HIGH);
if(prijem7 == 71)digitalWrite(7,LOW);

if(prijem8 == 80)digitalWrite(8,HIGH);
if(prijem8 == 81)digitalWrite(8,LOW);

}


void data(int howMany)
{
while(1 < Wire.available())
{
char c = Wire.read();
// Serial.print(c);
}
int x = Wire.read();
// Serial.println(prijem);

if(x == 10)prijem1 = 10;
if(x == 11)prijem1 = 11;
if(x == 20)prijem2 = 20;
if(x == 21)prijem2 = 21;
if(x == 30)prijem3 = 30;
if(x == 31)prijem3 = 31;
if(x == 40)prijem4 = 40;
if(x == 41)prijem4 = 41;
if(x == 50)prijem5 = 50;
if(x == 51)prijem5 = 51;
if(x == 60)prijem6 = 60;
if(x == 61)prijem6 = 61;
if(x == 70)prijem7 = 70;
if(x == 71)prijem7 = 71;
if(x == 80)prijem8 = 80;
if(x == 81)prijem8 = 81;

}

Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od Pacok » 08 bře 2020, 14:05

Zapojenie som vytvaral za chodu.Na doske su dva Atmegy328 ktore medzi sebou komunikuju spolu s Ds1307.Jedna Atmega je napajana prvou 7805kou a ma nastarosti 128x64 GLCD a druha je napajana druhou 7805kou a ta sa stara o relatka zatial.Mam vytvorene menu s 5timi tlacidlami a moznostou napojenia 19W ventilatora s PWM.Obrázek
Přílohy
20200308_140047.jpg

kiRRow
Příspěvky: 422
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od kiRRow » 09 bře 2020, 15:28

PIN 1 je využit k sériové komunikaci. Nepřecvakávají ti ty relé při komunikaci přes RS-232 ?

Pacok
Příspěvky: 10
Registrován: 08 bře 2020, 10:14
Reputation: 0

Re: Rele 8 kanalove nedrzi vypnuty stav.

Příspěvek od Pacok » 09 bře 2020, 16:29

Vdaka za ochotu,ale uz som to vyriesil tymi 1kohm rezistormi medzi in1 a vcc.Serialovu komunikaciu mam len pre kontrolu ale inak je nefunkcna.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host