Esp32 relé reset

nesvi
Příspěvky: 11
Registrován: 14 čer 2019, 16:57
Reputation: 0

Esp32 relé reset

Příspěvek od nesvi » 14 čer 2019, 17:10

Zdravím Páni šikulové
Potřeboval bych radu.
Mám esp32 napájené zdrojem 5V ,3A. k tomu připojené relé 2 kanalové(5VDC 250VAC 10A) a spínám tím ventilátor(230V) přes aplikaci BLYNK (vzdáleně)..
Napájení k relé beru z VIN(5V) - Vcc(relé) , GND - GND , a signál. (JD-VCC, VCC = propojka, GND ) - zůstává nezapojeno

Problém je v tom, že mi to sepne třeba 3x někdy 5x , 10x a pak se stane to , že to celé disconnectne . Musím to celé vypnout/zapnout. Nevíte čím by to mohlo být.
Možný problém tuším v signálu protože tam jde 3.3 V a ne 5V. Může to být ten problém ? dále jsem si myslel , že to MCU nezvládá ty špičky . Přidal jsem i tranzistor , ale je to stejný.
Děkuji za všechny odpovědi.
Mějte se hezky Daniel

KarelBrno
Příspěvky: 13
Registrován: 05 kvě 2019, 15:12
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od KarelBrno » 14 čer 2019, 21:39

Co je to přesně za relé?

kiRRow
Příspěvky: 33
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od kiRRow » 15 čer 2019, 08:53

To jsi jako připojil relé ... jen tak bez ničeho ... na piny arduina ? No téda ... mno asi bych jako první zkontroloval v jakém stavu je to arduino.

Relé samo o sobě vyžaduje docela dost proudu (proto se spíná tranzistorem), který mohl zničit, nebo poškodit arduino ...
V momentě kdy cívka relé příjde o napětí, dojde k zhroucení magnetického pole kolem cívky a indukuje se špičkové napětí opačné polarity řádově 10-100x větši ... arduino 3x seplo ? arduino 3x dostalo šlehu 500V (chudáček) ... tyto špičky se eliminují zapojením diody v závěrném směru co nejblíže kontaktům cívky relé.

KarelBrno
Příspěvky: 13
Registrován: 05 kvě 2019, 15:12
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od KarelBrno » 15 čer 2019, 10:18

Já teda doufám, že má už nějaký hotový modul s relé i potřebnými součástkami okolo, že nespíná holé relé napřímo z pinu ESP32... ale uvidíme, snad se dozvíme více :-)

nesvi
Příspěvky: 11
Registrován: 14 čer 2019, 16:57
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od nesvi » 15 čer 2019, 11:20

Mám tohle relé https://laskarduino.cz/vystupni-perif ... -10a.html
Jinak nic víc připojeného nemám

nesvi
Příspěvky: 11
Registrován: 14 čer 2019, 16:57
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od nesvi » 15 čer 2019, 13:08

https://arduino-shop.cz/arduino/1344-r ... D_BwE
asi nejlepší bude dát tohle SSR relé. Je to jenom můj dojem spíná se i od 3v, což si myslím, že je ideální... Horší je Teda ta pořizovací cena. Myslíte si, že to muj problém vyřeší? Děkuji

nesvi
Příspěvky: 11
Registrován: 14 čer 2019, 16:57
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od nesvi » 15 čer 2019, 13:37

Vesměs potřebuju Spinat 5 periferií, takže 5x relé a celkem to všechno by mělo mít kolem 2kw.

KarelBrno
Příspěvky: 13
Registrován: 05 kvě 2019, 15:12
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od KarelBrno » 15 čer 2019, 16:50

Možná bude problém s tím, že 3.3V jsou na sepnutí málo. Nemáš u sebe převodník úrovní, že bys to zkoušel spínat přes něj pěti volty?

nesvi
Příspěvky: 11
Registrován: 14 čer 2019, 16:57
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od nesvi » 15 čer 2019, 18:34

děkuji za Vaše stálé odpovědi.
Máte na mysli něco takového ? https://laskarduino.cz/prenos-dat-drat ... a-33v.html
takže jestli to chápu, tak mi to v tu chvíli ,kdy přijde signál 3,3V udělá 5V ?

KarelBrno
Příspěvky: 13
Registrován: 05 kvě 2019, 15:12
Reputation: 0

Re: Esp32 relé reset

Příspěvek od KarelBrno » 15 čer 2019, 19:32

Jojo něco takového... na jedné straně bude 3.3V a 3.3V signály, na druhé 5V.

Jinak tyhle převodníky jsou z číny po x kusech za dolar a podobně (sám jich mám asi deset), tak kdybys měl nějaký taky, jde to rychle odzkoušet, jestli to pak pojede.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot] a 1 host