Tlakový senzor

Odpovědět
mato5445
Příspěvky: 1
Registrován: 07 lis 2019, 13:45
Reputation: 0

Tlakový senzor

Příspěvek od mato5445 » 07 lis 2019, 14:41

Zdravím Vás,

potreboval by som poradiť/pomôcť. S arduinom sa zoznamujem a chcem zapojiť tlakový senzor HONEYWELL 24PCEFA6G, ktorý má 4 piny. Podľa datasheets potrebuje minimálne 2.5V a maximálne 12V, input resitance 4 až 6 kOhm, output resitance 4 až 6 kOhm.
Pin1 - VCC(supply)
Pin2 - Output A (bridge positive output)
Pin3 - GND
Pin4 - Output B (bridge negative output)
Má niekto skúsenosť?

ondraN
Příspěvky: 30
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Tlakový senzor

Příspěvek od ondraN » 07 lis 2019, 17:58

V senzoru je pouze tenzometrický můstek s výstupním diferenciálním napětím 35mV při max. tlaku. Pokud stačí orinentační měření, tak je nutné dát mezi převodník a arduino ještě operační zesilovač se zesílením cca A=100 a s nízkým ofsetem a driftem. Pro přesné měření je nutný kvalitní nulovaný zesilovač a ještě přidat teplotní kompenzaci, pokud se bude teplota média nějak významě měnit. Dále bude potřeba udělat kalibraci celého obvodu (tlak-výstupní napětí), což je v amatérských podmínkách docela opruz. Navíc je to dost nízký tlak (0,034atm), na který se blbě shání referenční tlakoměr. Netuším, co to bude měřit a jaké máš možnosti, ale bude s tím dost patlání, ikdyž to bude jen pro orientační měření.

AstroMiK
Příspěvky: 214
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Tlakový senzor

Příspěvek od AstroMiK » 07 lis 2019, 18:05

Zkušenost s tím sice nemám, ale nedal by se použít ten převodník HX711 pro tenzometry?

Třeba:
https://www.ebay.com/itm/112762367631

ondraN
Příspěvky: 30
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 0

Re: Tlakový senzor

Příspěvek od ondraN » 08 lis 2019, 06:51

Ten by se dal určitě použít (dík za tip). Pak je tu už jenom problém s kalibrací.

Axamith
Příspěvky: 334
Registrován: 09 srp 2017, 08:17
Reputation: 0

Re: Tlakový senzor

Příspěvek od Axamith » 11 lis 2019, 08:13

Pro HX711 a tenzometr jsem napsal autokalibrační sketch. Tam je to relativně snadné, mám nulovou hmotnost na tenzometru a známou hmotnost při kalibračním měření a pak je to už jen matematika. S tlakem je to horší, bylo by potřeba docílit na čidle dvou známých tlakových hodnot, ze kterých by vycházel výpočet kalibračního koeficientu.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 2 hosti