Stabilizátor napětí

Indian
Příspěvky: 10
Registrován: 20 bře 2018, 14:36
Reputation: 0

Stabilizátor napětí

Příspěvek od Indian » 12 črc 2018, 10:48

Zdarec všem, chtěl bych se zeptat. chci udělat pomocí arduina jednoduchou úpravu - příjem signálu impulzů cca 0-50Hz, výstup 0-100Hz. (když je impulz, tak pošli dva) Nic složitého, ale spíše potřebuji poradit, signál má 12V, když použiju 7805, dokáže mi tyto impulzy přežít? Proudy jsou minimální.
Vím, že existuje spousta možností jak jinak to řešit, klidně napište, už je to moc let co jsem dělal v elektrotechnice a není čas hledat.
Děkuji

Wojta
Příspěvky: 125
Registrován: 22 črc 2017, 16:39
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od Wojta » 12 črc 2018, 12:10

Pokud víš že budou 12V tak tam práskni obyčejný napěťový dělič, třeba něco jako 1k-1k5 (spíš asi 10k a 15k aby si to moc nezatěžoval, otázka je z čeho bereš ten vstup), to ti udělá z 12V jednoduše 4.8V. Možná ještě zenerku pro jistotu jako ochranu před vyšším napětím než 5V a je to.

pavel1tu
Příspěvky: 474
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od pavel1tu » 12 črc 2018, 20:00

Já bych se nebál ani optočlenů .....

na jedné straně převedeš 12/5V, na druhé zpět 5/12V

jen mne nenapadá jak naprogramovat ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Indian
Příspěvky: 10
Registrován: 20 bře 2018, 14:36
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od Indian » 13 črc 2018, 07:01

napětí může narůst i na 14,7V, bude to napájeno z aku na motorce (z altíku), potřebuji zdvojit počet impulzů pro neoriginál otáčkoměr.

Pavel1tu: doporuč mi nějaký.
naprogramovat vím jak, jen bude vše záležet na časech souvisejících součástek, ale v milisec bych neměl mít problém při maximu cca 6000 impulzů za minutu.
cca na odeslání jednoho impulzu mám 10 milisec

rejze69
Příspěvky: 161
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od rejze69 » 13 črc 2018, 12:58

A nebylo by jednodušší to vyřešit třeba tímhle? https://cz.rs-online.com/web/p/nasobice ... e/6624542/

Wojta
Příspěvky: 125
Registrován: 22 črc 2017, 16:39
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od Wojta » 13 črc 2018, 16:01

Nebo třeba PLL CD4046, těch možností je prostě hrozně moc i přes obyčejné IC za pár kaček.

pavel1tu
Příspěvky: 474
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od pavel1tu » 13 črc 2018, 18:38

Souhlas, to jsi měl napsat hned na začátku na co to je ....
Šel bych do nějakýho jednoúčelovýho švába ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

pavel1tu
Příspěvky: 474
Registrován: 26 říj 2017, 08:28
Reputation: 1
Bydliště: Trutnov
Kontaktovat uživatele:

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od pavel1tu » 13 črc 2018, 18:43

Indian píše:
13 črc 2018, 07:01
napětí může narůst i na 14,7V, bude to napájeno z aku na motorce (z altíku), potřebuji zdvojit počet impulzů pro neoriginál otáčkoměr.

Pavel1tu: doporuč mi nějaký.
naprogramovat vím jak, jen bude vše záležet na časech souvisejících součástek, ale v milisec bych neměl mít problém při maximu cca 6000 impulzů za minutu.
cca na odeslání jednoho impulzu mám 10 milisec
Doporuč ... já používám optočleny na oddělení od dlouhých drátových smyček na alarmech.
Ale dej hledat "arduino optocoupler frekvency" - lidi s tím měří frekvenci, tak si počti a použij vyzkoušené.... já bych se musel hrabat v datasheetech a nejsem v tom zrovna kovanej ....
UNO, NANO, Mikro, PRO mini, DUE
http://pavel1tu.8u.cz/

Indian
Příspěvky: 10
Registrován: 20 bře 2018, 14:36
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od Indian » 13 črc 2018, 19:58

Proto jsem psal ze vim ze je sposta moznosti, jenze ja se ve svabech nevyznam, pro me nejjednoduzsi je linearni stabilizator a arduino :)) a jeste si tam muzu naprogramovat, ze to po zapnuti klicku objede celou stupnicu od nuly do max a zpet :))

rejze69
Příspěvky: 161
Registrován: 02 dub 2018, 18:56
Reputation: 0

Re: Stabilizátor napětí

Příspěvek od rejze69 » 13 črc 2018, 20:47

Jenze arduino budes muset dobre odrusit a osetrit vsechny nepouzite vstupy. V takovych podmikach mu moc neverim, ale snad to bude slapat.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host