Step-up měnič

Odpovědět
Kabicek
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2018, 07:20
Reputation: 0

Step-up měnič

Příspěvek od Kabicek » 29 lis 2019, 22:49

Dobrý den. Podle uvedeného schématu jsem zapojil step-up měnič z 3.7v na 5v. Však po připojení zátěže (Arduina) na výstup, výstupní napětí kleslo z 5v na nějakých 3.5v. Nevíte někdo jak udělat, aby po připojení zátěže napětí zůstalo stále stejné ?? Předem děkuji za odpověď.
Přílohy
Screenshot_2019-11-26-10-14-05-353_com.android.browser.jpg

ondraN
Příspěvky: 38
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Step-up měnič

Příspěvek od ondraN » 30 lis 2019, 08:10

Potenciální problém může být výběr kondenzátorů C1 a C3. Oba musí být s co nejmenším sériovým odporem (low ESR).

Kabicek
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2018, 07:20
Reputation: 0

Re: Step-up měnič

Příspěvek od Kabicek » 30 lis 2019, 10:04

Mám tyhle 2 kondenzátory jako C1 a C2
Přílohy
IMG_20191130_100113.jpg
IMG_20191130_100017.jpg

AstroMiK
Příspěvky: 219
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Step-up měnič

Příspěvek od AstroMiK » 30 lis 2019, 11:08

Nemůže být problém v tom, že je noha č.8 zapojená napřímo na napájení?
Skoro ve všech zapojeních (včetně příkladu v kat.listu) je noha 8 zapojena přes odpor 180R.

A pak máš ještě ze vstupu do tlumivky odpor 1R, a to se mi zdá moc.
Tady na těch stránkách jsem našel taky zapojení Step-Up z 3,7V na 5V a ten odpor tam vypočetli na 0,39R.

odkaz:
http://9zip.ru/home/mc34063_step_up.htm

Zkus to zapojit podle těch rusáků - mají tam i jinou indukčnost tlumivky a jiný kondenzátor na noze 3.

Kabicek
Příspěvky: 12
Registrován: 04 kvě 2018, 07:20
Reputation: 0

Re: Step-up měnič

Příspěvek od Kabicek » 30 lis 2019, 12:50

A myslíte že by bylo možné na ten step-up měnič připojit Arduino a na něj malé 5V čerpadlo o výkonu 2.3W ?? Ještě jsem tedy nezkoušel tam dát ten 180ohm odpor a vyměnit ten kapacitor, ale když ho tam dám teď tak napětí klesne tak na 1V.

AstroMiK
Příspěvky: 219
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Step-up měnič

Příspěvek od AstroMiK » 30 lis 2019, 13:50

Kdyby tou zátěží bylo nějaké LED světlo, tak bych řekl, že se to použít dá - je tam rezerva.

Ale zrovna v případě čerpadla to nebude dobrý nápad.

Při rozběhu si to čerpadlo může krátkodobě vzít několikanásobně větší proud, než je ten udávaný (2,3W / 5V = asi 0,5A).
Takže se může občas stávat, že se při tom zapnutí čerpadla Arduino zresetuje.

kiRRow
Příspěvky: 173
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Step-up měnič

Příspěvek od kiRRow » 30 lis 2019, 17:53

Mohu jen potvrdit ... jak z arduina cucneš moc mA, tak se buď zasekne (a to se dost blbě zjišťuje proč), nebo restartne ... jakmile se začneš blížit limitu, je lepší použít separovaný zdroj.

Hafajs
Příspěvky: 61
Registrován: 10 bře 2019, 10:19
Reputation: 0

Re: Step-up měnič

Příspěvek od Hafajs » 30 lis 2019, 18:33

Já to pochopil tak, že chce mít další spotřebič paralelně s arduinem.

AstroMiK
Příspěvky: 219
Registrován: 08 pro 2017, 19:05
Reputation: 1

Re: Step-up měnič

Příspěvek od AstroMiK » 30 lis 2019, 20:02

Hafajs:
Chápeme to stejně.
Když se ale výstup toho společného zdroje zatíží velkým proudovým odběrem čerpadla, tak jeho napětí klesne pod minimální požadovanou úroveň pro Arduino a tím se Arduino zresetuje.


---
POZOR !

Našel jsem tady kalkulačku:
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/

A podle ní to vypadá, že to zapojení není schopno dodat větší výstupní proud (Iout), než asi 300mA, takže by to neutáhlo ani samotné čerpadlo.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host