korokáč ovládán dvěma potenciometry

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Mikyy5910
Příspěvky: 4
Registrován: 31 pro 2019, 13:09
Reputation: 0

korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od Mikyy5910 » 02 led 2020, 13:39

Bastlení zdar!!
Ahojte, s Arduinem teprve začínám a potřeboval bych pomoci s programováním a asi taky trošku s usměrněním nápadů. Momentálně jsem ve fázi prototypování..
IMG_20200101_201447.jpg
Díly:Krokový motor 28BYJ-48
driver ULN2003
potenciometr B10K
Arduino UNO
tištěné díly na odzkoušení funkčnosti

následně dle funkčnosti bych nejspíš použil krokáč NEMA 17..Potřeboval bych pomoci naprogramováním Una abych motor ovládal dvěma potenciometry. Potíkem č. 1 by měl za úkol ovládat rozsah kmitání č. 2 by měl regulovat rychlost ¸¸otáček´´ v mém případě rychlost kmitání (viz. obr. č.1). Zapojení bych si představoval asi takto …
krokáč 2xpot (rychlost a rozkmit).jpg
jako dobrý základ se mi jevil program ze stránek arduino-shop ,nicméně ani po několika hodinách se mi jej nepovedlo přeprogramovat (přidat) další potík.
kmit.ino
(2.45 KiB) Staženo 2 x
uvítám jakoukoliv pomoc,radu či nápad

kiRRow
Příspěvky: 244
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od kiRRow » 02 led 2020, 16:50

Budeš se muset kouknout na : https://arduino.cz/arduino-zaklady-3-an ... ad-serial/ - takhle si přečteš hodnotu z potenciometru. Dále budeš potřebovat seznámit se s funkcí map https://arduino.cz/uzitecne-funkce-3/

ps : nesnaž se rozběhnout všechno najednou ... nejprve si odskoušej samostatné bloky programu ... poté se je snaž spojit do funkčního celku
ps2 : neptřebují náhodou Nema jinačí driver ? Já používám DRV8825 - ten se řídí úplně jinak

jankop
Příspěvky: 596
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od jankop » 02 led 2020, 18:14

Na začátku musíš jednoznačně najet do výchozí polohy na nějaký kontakt, jinak budeš kývat pokaždé jinak. A pak nesmíš ztrácet kroky třeba při zatížení. Nevím k čemu to chceš, ale na něco je modelářské servo vhodnější. Druhá věc je, že na motory NEMA se používají obvykle jiné řadiče s ohledem na čtyřdrátové zapojení těchto motorů. Tak budeš nejspíš program dost předělávat.
Ten program kmit.ino vypadá přehledně, ale dle mého názoru je dost na houby. Tak jak je, bude třeba fungovat, ale v okamžiku, kdy ho budeš chtít rozšířit, začneš narážet. Koncepce, kdy je celý program řízen sérií příkazů delay(), je od základu špatně.

kiRRow
Příspěvky: 244
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od kiRRow » 02 led 2020, 18:42

jednoduše to shrnu :
Když potřebuji něco natočit do určité polohy ( dejme tomu třeba ruku robota, ocasní plochu modelu letadla ) - použiji servo
Když potřebuji řídit otáčení motoru, velmi velmi přesně ( pojezd hlavy 3D tiskárny, rotování plotnou v HDD) - použiji krokový motor
---
ale jako experiment ... proč ne ? ... naučíš se číst analogovou hodnotu ... naučíš se mapovat rozsahy ... naučís se řídit krokový motor ... sice vznikne asi v praxi něco nepoužitelného, ale zkušenosti jsou k nezaplacení :)

jankop
Příspěvky: 596
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od jankop » 02 led 2020, 20:12

Ty Fritzing schémata jsou prokletí. Máš tam hrubou chybu!

ondraN
Příspěvky: 102
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od ondraN » 02 led 2020, 20:22

Jo, nějak tam nevidím propojení zemí.

jankop
Příspěvky: 596
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od jankop » 02 led 2020, 20:23

ondraN píše:
02 led 2020, 20:22
Jo, nějak tam nevidím propojení zemí.
Bingo!

Mikyy5910
Příspěvky: 4
Registrován: 31 pro 2019, 13:09
Reputation: 0

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od Mikyy5910 » 02 led 2020, 20:57

Díky , pročtu si to :) Aha to mě nenapadlo skládat to takhle po blocích a pak to spojit...Programování obráběcích cnc je o proti tomu brnkačka.. :D chtěl jsem je teoreticky otestovat jestli by lepší verze mohla mít úspěch proto jsem to chtěl postavit na low end prototyp ale když na to příjde tak to rovnou postavím na nemá 17 ,ten jsem zkoušel přes H můstek pro krokový motor L298N (ale nema jsem zastavil dvěma prsty :D ) ,ale DRV8825 by měl být v jedné z tiskáren co mám doma tak to zkusím sním...ale jak jsem pochopil tak servo se bude pro tento projekt jasnou volbou...Program jsem si vybral právě k vůli přehlednosti. Pokoušel jsem se hledat i různé kódy po fórech a návodech nahlížel do příručky ,ale z většiny jsem byl v pasti..

Pro lepší představu měl by to být upgrade na svařovací traktor ,aby byl schopen dělat i větší koutové svary

Mikyy5910
Příspěvky: 4
Registrován: 31 pro 2019, 13:09
Reputation: 0

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od Mikyy5910 » 02 led 2020, 21:02

ondraN píše:
02 led 2020, 20:22
Jo, nějak tam nevidím propojení zemí.
https://navody.arduino-shop.cz/navody-k ... river.html

Sorry jsem kovoobráběč :D elektro se teprve učím ,takže propojení zemí musí být když napájím externě?

jankop
Příspěvky: 596
Registrován: 06 zář 2017, 20:04
Reputation: 0
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: korokáč ovládán dvěma potenciometry

Příspěvek od jankop » 02 led 2020, 21:10

Propojení zemí musí být vždy. Neboť elektřina jsou dva drátky, jeden tam a druhý zpátky. A při napájení jakýchkoliv krokových motorů doporučuji zapomenout na baterie AAA či AA nebo snad, nedej Bože, z Arduina.

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů