Vzdálené ovládání DC motorů

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 03 led 2020, 12:54

Ahoj,
hraju si s projektem v rámci kterého chci otevírat dvě okna. Jako DC motor mám toto (https://www.aliexpress.com/item/3283935 ... 4c4dyfk4jX) s H-můstkem (https://www.aliexpress.com/item/3266699 ... 4c4dyfk4jX). Testovací program a zapojení mi funguje dle očekávání, včetně měření pozice.
V reálu ovšem bude vzdálenost mezi řídícím arduinem a motory odhadem max 20m. Je možné to řešit kabelově rozvodem od arduina k motorům (uvažoval jsem použít klasické UTP pro připojení potenciometrů a něco silnějšího 4 žilového pro napájení motorů)? Nebo je lepší dát každému motoru vlastní Arduino nano a pak řešit komunikaci (asi bezdrátovou) mezi řídícím arduinem a těmi motorovými? Zde se trochu obávám o kvalitu signálu, protože okna jsou v kovové konstrukci, řídící arduino bude v šachtě v zemi.
Také jsem uvažoval použít A/D převodník, který by byl přímo u motoru a převáděl hodnotu z potenciometru, ale tam jsem narazil na to, že komunikuje po I2C a ta je určena pro malé vzdálenosti.

Předem děkuji za tipy.
Petr

ondraN
Příspěvky: 290
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od ondraN » 03 led 2020, 14:41

Já bych udělal ty dlouhé dráty. K motoru silnou dvoulinku, od potenciometrů stíněný kabel, u potenciometru i arduina kondenzátory mezi zemí a vodičem z jezdce potenciometru. Případně ještě čtené anal. hodnoty trochu SW filtrovat.

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 03 led 2020, 15:00

Díky, to mi přijde takové nejhezčí. Jenom na ty kondenzátory jsem si nevzpomněl. Máš typ jak velké by měly být? Pro mne je to trochu španělská vesnice....

ondraN
Příspěvky: 290
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od ondraN » 03 led 2020, 19:02

To záleží i dost na odporu použitého potenciometru. Běžně se pro snímače dává hodnota 10k. Tam bych volil kapacitu tak 220nF. U potenciometru dva, vždy z krajního bodu na jezdce a i u arduina by to bylo nejlepší, kdyby tam byly dva (z napájení a země po jednom na an. vstup). Nevím, jak rychle se to bude otáčet, ale tady bude časová konstanta cca 1,25ms, takže by to mělo být OK i pro dost velké rychlosti otáčení. Dále bych před vinutí motoru dal na každý pól malou feritovou tlumivku a kondenzátor těsně na vývody motorů (10n-22n). Aby to při běhu nerušilo třeba rádio nebo telku. Ještě bych zvážil, zda pro dojezd do koncové polohy nedat mikrospínač, protože stabilita potenciometrů (i těch cermetových) není nic moc, tak aby se to nedovíralo nebo nesnažilo zavírat natvrdo zavřené okno.

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 03 led 2020, 23:34

Tak potenciometr je v tom asi těch 10k. Má to i koncové spínače, ale o tom spínači na okně jsem také uvažoval.

Díky za typy.

Pb

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 04 led 2020, 02:18

Ještě jsem narazil na jednu možnost. Dát na potenciometr u motoru 1-Wire ad převodník založený na DS2450, ale o něm jsem toho moc nenašel (cenu, zapojení, shield), takže to asi odložím, ale vypadalo to elegantně.

ondraN
Příspěvky: 290
Registrován: 08 srp 2019, 20:01
Reputation: 1

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od ondraN » 04 led 2020, 09:13

Pokud tam jsou koncové spínače, mohl by se místo potenciometru použít rotační enkodér. Ale bude to víc drátů a nutnost po každém zapnutí dojíždět na doraz. Ten potenciometr bude asi lepší.

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 04 led 2020, 14:30

Ten potenciometr je už přímo v tom. Z motoru vede 5 drátů : + a - pro pohyb a tři jsou k potenciometru.

kiRRow
Příspěvky: 499
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od kiRRow » 04 led 2020, 14:54

Výkonovou část bych nechal u motoru. Tj : H-můstek a 12V zdroj pro napájení motoru. Z důvodu rušení souběhem napájení motoru a datových vodičů a také kvůli úbytkům napětí na vedení. S arduinem bych to propojil datovým vodičem, UTP by mělo stačit ( já bych tam dal tenhle https://katalog.abbas.cz/fihx0802-s17/ , má stínění, zesílené napájecí vodiče a nekroucené kabely ) ... 2 dráty pro napájení logiky, 4dráty pro řízení H-můstku a po jednom drátu zpátky se ti bude vracet analogová hodnota z potenciometru.

PetrB
Příspěvky: 64
Registrován: 20 čer 2018, 13:39
Reputation: 0

Re: Vzdálené ovládání DC motorů

Příspěvek od PetrB » 04 led 2020, 16:21

Takže nějak přibližně takto?
Obrázek

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů