Ovladač pro řízení krokových motorů

Nedaří se vám s projektem a nenašli jste vhodné místo, kde se zeptat? Napište sem.
Pravidla fóra
Tohle subfórum je určeno pro konzultaci ucelených nápadů, popřípadě řešení komplexnějších projektů, které opravdu není možné rozdělit na menší části.
Většinu problémů jde rozdělit na menší a ptát se na ně v konkrétních subfórech.
Pan Pomelo
Příspěvky: 8
Registrován: 07 led 2020, 17:38
Reputation: 0

Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od Pan Pomelo » 07 led 2020, 19:23

Zdravím ve spolek,
mám rozdělaný menší projekt pro řízení 4os popisovacího laserů. Základem je ovládací deska http://www.cnc1.eu/sk/h5controller.htm , která ovládá 4 Nema 23 motory. Přes LTP port se propojuje se samotným laserem, který si přes ni polohuje motory při navazujícím nebo obvodovém popisování.
Požadavek je i na ruční řízení, ideálně ovladač s potenciometrem na řízení rychlosti a tlačítky +- pro každou osu. Tak aby se dalo vždycky na velké vzdálenosti rychle přejet a pak pomalu dojet na pozici.
Najít takový ovladač je ale prakticky nemožné a tak jsem donucel vymyslet něco vlastního. O Arduino jsem zakopl až teď a věřím, že s tím jde udělat úplně vše. Hodlám použít klon Arduino Uno
Mám prozatím takový návrh : Potenciometr a generátor pulzů podle tady toho pána : https://www.youtube.com/watch?v=iY_4YOlpqyI
(nemol jsem v programu na schéma najít žádné svorky, tak proto to DIR a STEP)
Bez názvu.png
Chtěl bych udělat generátor signálu jako ve videu a Pin 7 použít jako výstup toho sihnálu, který by byl dál směřován pomocí spínačů ke svorce STEP + a pohybovat s daným motorem. Pro kladný směr pohybu volím přímou cestu. Pro záporný jsem vymyslel to aby signál šel zároveň na tu samou svorku STEP + a zároveň na PIN 2 podle kterého by se řídil výstup na pinu 13.
Pin 13 by řídil Svorku DIR +, která způsobuje reverzaci otáček motoru. Potřeboval bych nějak vymyslet aby Když signál na 2 je vypnutý déle než je maximální prodleva generátoru pulzů, tak 13 se vypne. Jakmile zase příjdou pulzy tak zůstane sepnutý dokud nepřestanou.

Jsem absolutní začátečník s tímto a rád se něčemu přiučím, toto mě napadlo jako asi jedinné řešení, tak aby se dalo jezdit více osama naráz.
Budu rád za každou radu, doufám že je aspoň trošku pochopitelné co chci.
Děkuji všem.

kiRRow
Příspěvky: 241
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od kiRRow » 07 led 2020, 20:07

Ovládat to budeš přes ten Manual Control Port ?

Pan Pomelo
Příspěvky: 8
Registrován: 07 led 2020, 17:38
Reputation: 0

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od Pan Pomelo » 07 led 2020, 20:13

Ano, napájení by jsem chtěl taky z toho 5V VCC pokud to bude možné.
Bez názvu.png

kiRRow
Příspěvky: 241
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od kiRRow » 07 led 2020, 20:31

No asi bych si teď zjistil, kolik mA mi může VCC poskytnout. Může tam být jen pro HIGH signál vstupů.
Jakou logiku mají signály direction, enable a k čemu je spindle. Ten obrázek je tam fakt titěrnej :(

Pan Pomelo
Příspěvky: 8
Registrován: 07 led 2020, 17:38
Reputation: 0

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od Pan Pomelo » 07 led 2020, 20:38

kiRRow píše:
07 led 2020, 20:31
No asi bych si teď zjistil, kolik mA mi může VCC poskytnout. Může tam být jen pro HIGH signál vstupů.
Jakou logiku mají signály direction, enable a k čemu je spindle. Ten obrázek je tam fakt titěrnej :(
Kolik mA může poskytnout zatím nevím, jiné napájení se kdyžtak dá zařídit bez problému.
Signál Dicertion je Boolovký, po přivedení signálu otočí směr rotace motoru. Enable slouží k zapnutí motorů, drží je přídržným momentem a připravené k pohybu.
Spindle se řešit nemusí, je to univerzální deska a ovladače mívají na sobě i tlačítka pro vřeteno například u frézky.

kiRRow
Příspěvky: 241
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od kiRRow » 07 led 2020, 20:48

Já to myslel jako tak jestli dir=0 točí ve směru, nebo protisměru hodinových ručiček.
No dále ... kolik kroků je jedna otáčka motoru, podle toho se vypočte kolik pulzů a jak rychle poslat aby se docílilo nějakých otáček za minutu. Pak se na tohle číslo musí převést hodnota z potenciometru. Budeš řídit všechny 4 osy ?

Pan Pomelo
Příspěvky: 8
Registrován: 07 led 2020, 17:38
Reputation: 0

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od Pan Pomelo » 07 led 2020, 20:53

kiRRow píše:
07 led 2020, 20:48
Já to myslel jako tak jestli dir=0 točí ve směru, nebo protisměru hodinových ručiček.
No dále ... kolik kroků je jedna otáčka motoru, podle toho se vypočte kolik pulzů a jak rychle poslat aby se docílilo nějakých otáček za minutu. Pak se na tohle číslo musí převést hodnota z potenciometru. Budeš řídit všechny 4 osy ?
Dir =0 by měl být ve směru hodinových ručiček.
motory mají 200 kroků na otáčku, počítám s 1/16 krokem, takže 3200 pulzů na otáčku.
Řídit chci všechny osy.

kiRRow
Příspěvky: 241
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od kiRRow » 07 led 2020, 21:02

Promiň, úplně jsem přehlédnul tohle : "Pin 13 by řídil Svorku DIR +, která způsobuje reverzaci otáček motoru. Potřeboval bych nějak vymyslet aby Když signál na 2 je vypnutý déle než je maximální prodleva generátoru pulzů, tak 13 se vypne. Jakmile zase příjdou pulzy tak zůstane sepnutý dokud nepřestanou."
máš už něco zapojené ? nějaký kód ?

Pan Pomelo
Příspěvky: 8
Registrován: 07 led 2020, 17:38
Reputation: 0

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od Pan Pomelo » 07 led 2020, 21:05

Zatím nic, je to zatím na papíru, čekám na nějaký bližší návrh ať můžu všechno objednat naráz. ty čísla pinů jsem tam dal podle toho schémátka, takže podle toho se není nutné řídit.
Vím jak udělat ten kód na řízení generace pulzů potenciometrem, ale v té druhé části kdy se potřebuju postarat o ten signál dir jsem ztracený.

kiRRow
Příspěvky: 241
Registrován: 07 kvě 2019, 07:03
Reputation: 2
Bydliště: Opava

Re: Ovladač pro řízení krokových motorů

Příspěvek od kiRRow » 07 led 2020, 21:24

No to není jenom jeden signál dir ... ale 4 ... a 4 signály step. Pokud budeš chtít točit pouze jedním motorem v jeden moment, tak je to jeden dir a 4 step.

V prvním případě budeš potřebovat 8 tlačítek (4 motory*2 směry) a jeden potenciometr, což dává 8 vstupů (6 při matici), 8výstupů a jeden analogový vstup.
V druhém případě to bude jedno tlačítko na dir, 4 na výběr motoru, 5 výstupů (jeden společný dir a 4x step) a jeden analogový vstup.

Zbyde ti tam ještě prostor pro ten senzor ?

-- edit

co třeba jako vstupy pro ovládání motorů použít 4 analogové joysticky ... nebo 2 čtyř směrné ?

Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host